La 24 iulie anul acesta, poliția a depistat patru români într-un vehicul suspect în apropiere de Colruyt din Bruges. Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că doi dintre ei au fost implicați în două furturi care au avut loc în supermarket în aceeași zi. Potrivit procurorului, Adrian M., în vârstă de 27 de ani, și Sergiu A., în vârstă de 22 de ani, mai aveau în buzunare bunuri furate. În fapte părea implicat și compatriotul lor Marius-Ioan T., în vârstă de 43 de ani. Cu toate acestea, el plecase deja la momentul controlului poliției.
Investigațiile ulterioare au arătat clar că cei trei pictori români au "lovit" deja în diferite magazine pe 10 și 17 iulie. Au furat în principal ceasuri inteligente.
Procurorii cer închisoare cu executare
Inculpații au fost ținuți în arest preventiv timp de patru luni și au fost în cele din urmă eliberați pe cauțiune.
Ieri dimineață, Parchetul a cerut pedepse cu închisoarea pentru o perioadă de un an. Apărarea a insistat asupra pedepselor cu suspendare, explicând că românii nu fac parte dintr-o bandă profesionistă de hoți.
„Ei sunt pictori. Fac lucrări pentru o firmă de pictură din Bruxelles”, a spus avocatul apărării.
Hotărârea magistraților va fi pronunțată în data de 18 ianuarie.
Alți doi români, prinși după ce au furat zeci de bicilete
Cei trei români nu sunt singurii prinși la furat, în Belgia. Alți doi români au fost prinși după ce au furat zeci de biciclete la Oostende, iar în mai puţin de o săptămână le-au vândut pe toate pe piaţa neagră din Bruxelles, pentru sume între 500 şi 3.000 de euro. Suma totală câştigată de cei doi a fost de 75.000 de euro.
Furturile ar fi avut loc în iunie 2018, iar unul dintre români a spus la tribunal că ar fi fost obligat să fure pentru a-şi întreţine familia: „Urma să mă angajez cu contract de muncă în august, dar ce era să fac timp de două luni? Nu aveam niciun venit pentru familia mea!”
Românii tăiau cu o foarfecă specială lanţurile de care era prinse bicicletele, apoi plecau de lângă ele. Se întorceau după câteva minute dacă nimeni nu apărea lângă bicicletă, o urcau într-o dubiţă şi se făceau nevăzuţi. Cele mai scumple biciclete erau modele electrice, procurorii ajungând la concluzia că erau specializaţi şi ştiau exact ce trebuie să fure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News