Au fost date primele sancțiuni la Spitalul Județean din Reșița, după apariția imaginilor în care pacienți cu COVID-19 stau în mizerie, dezbrăcați și nesupravegheați. Managerul a primit o amendă de 10.000 de lei de la Inspecția Sanitară de Stat. Alina Stancovici declara ieri, aici, la Digimatinal, că nu poate face nimic în privința condițiilor în care sunt tratați pacienții, deoarece spitalul are datorii și nu are personal suficient.
Managerul susținea că situația este aceeași în toate spitalele din România, dar și că fotografiile ar fi fost făcute înainte ca în secția de boli infecțioase să se fi făcut curat.
După prima zi a controlului pe care îl face Inspecția Sanitară la Reșița au mai fost amendate trei asistente și o infirmieră, cu 8.400 de lei.
Tatăl ei, mort între timp
O femeie care locuiește în Belgia a văzut imaginile pe internet și a aflat cu stupoare cum a fost tratat de Covid tatăl său, care a murit între timp.
„Când am văzut în ce condiții sunt acolo eu tot am dat, am dat și când o dată mi-a apărut tata, că e ăla care stă pe coridor jos, dacă ați văzut imaginile, ăla este tata. Vai, când l-am văzut mi s-a oprit respirația pur și simplu nu am mai putut”, a spus Elena Pelepcu, la Digi24.
Bărbatul de 77 de ani a mers la spital pentru o problemă la picior. A fost diagnosticat cu coronavirus și internat, însă modul în care a fost tratat iese abia acum la iveală.
„Atunci am fost la pământ, pur și simplu toată noaptea nu am dormit sunt epuizată”, a mai povestit Elena Pelepcu.
Aceste imagini arată neputința sistemului sanitar
Conducerea spitalului spune că aceste imagini arată neputința sistemului sanitar și că în ele apar pacienți cu coronavirus, care au și probleme psihice. De ei se ocupă același personal medical de boli infecțioase care nu are pregătire pentru specializarea de psihiatrie.
„Toate ușile din spital erau deschise deși afară erau minus 4 grade și ce am găsit acolo era sub orice critică, deci nu există scuze, nu există scuze pentru actul medical și pentru modul în care se lucrează”, a declarat Ioan Popa, primarul localității Reșița.
„Situația este foarte gravă și nu se datorează practic unui singur fapt gândiți-vă că sunt 20 de milioane de euro datorii și Consiliul Județean nu are nicio posibilitate pentru că nu avem niciun ban disponibil pentru așa ceva”, susține Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
DSP Caraș Severin va face un control ca să vadă în ce condiții sunt îngrijiți pacienții. Autoritățile județene iau în calcul și demiterea din funcție a managerului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News