Muncitorul român Cristian Ion i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința la începutul lunii aprilie 2019, în timpul lucrărilor la gazoductul din Kuipersakkerstraat din Schoten, în calitate de angajat al GS Solutions Hamme pentru clientul Fluvius. Un localnic a reușit să-l resusciteze până la sosirea pompierilor și a medicilor. Din păcate, după câteva zile de comă, românul a fost declarat în moarte cerebrală la UZA din Edegem.
Procuratura Muncii a dispus o anchetă judecătorească pentru a stabili dacă moartea subită a lui Cristian a avut legătură cu munca pe care o presta. În octombrie 2019, familia a primit raportul de autopsie. Un raport foarte general conform familiei care afirmă că românul a murit din cauza insuficienței multiple de organe, posibil din cauza unei tulburări de de circulație.
„Foarte ciudat”, s-a gândit chiar familia, pentru că bărbatul, care la momentul morții a lăsat în urmă o soție, o fiică de 12 ani și un fiu de 7 ani, nu avusese niciodată probleme de sănătate. Familia lui a spus că era sănătos.
Vărul Ciprian, care locuiește în Germania și acționează ca purtător de cuvânt al soției lui Cristian, avea încă încredere deplină în autoritățile belgiene și în instanța belgiană în octombrie 2019. Pentru familia victimei, care locuiește într-un sat îndepărtat din România, timpuri grele urmau. Ei nu puteau cere despăgubiri atâta timp cât ancheta era în derulare. Cristian era singurul care muncea în familie și aducea un venit.
„Moartea lui Cristian este clasificată ca fiind o moarte naturală”
La doi ani și jumătate de la fapte, familiei i se spune acum, cu o lună de întârziere, că ancheta va fi închisă fără alte amânări. Erau prea puține indicii pentru a continua o cercetare penală reală.
„Moartea lui Cristian este clasificată ca fiind o moarte naturală din cauza unei tulburări de circulație subiacente, totul bazat pe acel raport de autopsie. Am transmis 35 de martori, de la colegi de muncă la oameni de pe strada aceea din Schoten, dar anchetatorii nu au vorbit cu nimeni”, a spus Ciprian dezamăgit. „Numai cu doi șefi și cu Fluvius, care a făcut măsurători după fapt și nu a putut detecta niciun gaz. Poate nu pe stradă, dar ce e în groapă? A apărut o problemă cu certificatele. Cristian avea certificat de ajutor. Nu avea voie să lucreze singur la acel gaz”.
Fluvius era client, dar victima lucra pentru subcontractantul GS Solutions. Acolo se aude că totul a fost investigat de Inspectoratul Muncii și de toate autoritățile necesare și că nu s-au constatat nereguli. Deoarece este o moarte naturală, nu este considerat un accident de muncă. Prin urmare, nu va exista nicio compensație financiară.
Potrivit avocatului care a reprezentat interesele familiei în Belgia, nu mai există opțiuni de recurs. „Tot ce poate face familia este să prezinte toate informațiile medicale din raportul de autopsie unui alt medic pentru a vedea dacă ajung la o concluzie diferită cu privire la cauza morții și apoi să înceapă un nou proces”.
„În stânga și în dreapta puteți simți miros de gaz”
Potrivit lui Lode Godderis, profesor de Medicina Muncii la KU Leuven, ar fi fost un accident la locul de muncă dacă bărbatul s-ar fi împiedicat în fântână, de exemplu.
„Dacă cineva are un infarct acut la locul de muncă, fără o cauză externă, atunci nu este un accident la locul de muncă. De asemenea, în acest caz nu există o cauză externă. Dacă cineva se simte rău într-o fântână în timp ce lucrează la gaz, trebuie investigat, printre altele, ce tip de gaz a fost folosit. Dacă gazul este mai greu decât aerul, se poate acumula în fântână și poate provoca o persoană să își piardă cunoștința. Dacă gazul este mai ușor decât aerul, se va răspândi în mediul înconjurător. Dar presupun că acest lucru trebuie să fi fost investigat oricum”, a precizat Lode Godderis.
Familiei lui Cristian i se pare ciudat că vecinul care l-a resuscitat pe Cristian nu a fost audiat.
„Cu siguranță a vorbit despre un miros de gaz”, spune Ciprian, care a venit să-i mulțumească împreună cu familia localnicului după tragedie.
„Într-adevăr, nu am fost interogat în timpul investigației ulterioare, ci imediat după fapte de către poliție. În stânga și în dreapta puteți simți miros de gaz, ceea ce este normal când lucrează la conductă. Dar fără miros greu de gaz. Fluvius a venit la măsurători și strada noastră nu a fost evacuată. Nu sunt nici medic, nici expert în gaze, așa că îmi este greu să comentez în continuare”, a precizat vecinul care l-a resuscitat pe Cristian.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News