„Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi”, a spus Berlusconi după ce a votat la alegerile locale în provincia Lombardia, referindu-se la întâlnirea pe care Georgia Meloni a avut-o săptămâna aceasta la Bruxelles cu Volodimir Zelenski.
„Pentru a obţine pacea, cred că domnul preşedinte al Statelor Unite ar trebui să vorbească cu Zelenski şi să-i spună: "la sfârşitul războiului vei avea la dispoziţie un Plan Marshall de 6,7,8 sau 9 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, dar cu o condiţie, aceea ca mâine să ordoni încetarea focului, pentru că nu-ţi vom mai da alţi dolari şi nici alte arme". Numai aşa poate fi convins acest domn să ordone o încetare a focului”, a sugerat fostul premier italian de dreapta.
Una dintre reacţiile critice după această declaraţie a venit din partea Partidului Democrat (PD), formaţiune italiană de centru-stânga aflată în opoziţie. „Astăzi, (Berlusconi) s-a plasat oficial de partea Rusiei lui Putin. Cu asemenea aliaţi în guvern, premierul (Georgia Meloni) să nu se plângă de cum este tratată în UE”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a senatorilor din PD, Simona Malpezzi.
Giorgia Meloni è d’accordo con le parole inquietanti pronunciate da Berlusconi sulla guerra in Ucraina? Oggi di fatto si è schierato ufficialmente con la Russia di Putin. Con questi alleati di governo la premier non si lamenti di come viene trattata in UE.
— Simona Malpezzi (@SimonaMalpezzi) February 12, 2023
Dar guvernul de la Roma a asigurat după declaraţia lui Berlusconi că sprijină „ferm” Ucraina în faţa invaziei ruse. „Sprijinul faţă de Ucraina din partea guvernului italian este ferm şi hotărât, cum este menţionat clar în programul şi în toate voturile parlamentare ale coaliţiei care susţine executivul”, a transmis o sursă din cadrul guvernului italian.
Berlusconi a declarat că Putin a fost „împins” de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei”
Nu este prima dată când Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia, stârneşte controverse prin declaraţiile sale referitoare la războiul declanşat de Moscova. Înaintea alegerilor din septembrie, care aveau să aducă partidul său la guvernare, Silvio Berlusconi a declarat că Putin a fost „împins” de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru a înlocui cu „persoane decente” guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski.
„O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla”, a detaliat atunci Berlusconi.
Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost „împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi, să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente şi după o săptămână să se întoarcă de acolo”.
Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Deşi a ajuns la periferia Kievului, armata rusă nu a lansat niciun asalt asupra capitalei şi în final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul şi estul Ucrainei.
„Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului”, a mai spus Berlusconi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News