Biden ordonă SUA să împărtășească cu CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei - oficial

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Biden ordonă SUA să împărtășească cu CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei - oficial
Biden ordonă SUA să împărtășească cu CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei - oficial

Președintele american Joe Biden a ordonat administrației sale să înceapă să împărtășească dovezile privind presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina cu Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a declarat miercuri un oficial american.

Pentagonul s-a opus acestei măsuri și a susținut în privat că orice cooperare cu instanța ar putea deschide calea pentru urmărirea penală politizată a trupelor americane desfășurate în străinătate.

CPI, un tribunal permanent pentru crime de război, a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru suspiciunea de deportare a copiilor din Ucraina, ceea ce ar constitui o crimă de război.

Vestea a fost raportată pentru prima dată de New York Times, care a precizat că administrația Biden a început marți să notifice legislatorii.

Casa Albă a refuzat să discute detaliile specifice ale oricărei cooperări cu CPI

"Încă de la începutul asaltului Rusiei asupra Ucrainei, președintele a fost clar: trebuie să existe responsabilitate pentru autorii și cei care au facilitat crimele de război și atrocitățile din Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

"În ceea ce privește CPI în mod specific, nu vom discuta detaliile privind orice cooperare, ceea ce este în concordanță cu practica instanței de a trata cererile de cooperare într-un mod confidențial", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Parlamentari republicani și democrați au acuzat Pentagonul că subminează efectiv urmărirea penală a Rusiei pentru crime de război prin blocarea schimbului de informații militare americane cu CPI.

Rusia nu este membră a CPI și respinge jurisdicția acesteia. Ea neagă comiterea de atrocități în timpul conflictului său cu Ucraina.

Statele Unite nu sunt, de asemenea, membre ale CPI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel