Până astăzi, 7 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.788.260 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.517 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.705.896 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.421 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 43 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 319 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 57.260 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 06.12.2021 (10:00) – 07.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 107 de decese (61 bărbați și 46 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Arad, București, Bacău, Bihor, Banat, Brăila, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Ilfov, Ialomița, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vaslui.
Dintre cele 107 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 3 la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 ani și 68 la categoria de vârstă peste 80 ani.
100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate 6 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Argeș, Covasna, Neamț, în lunile octombrie, respectiv noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 101 decese.
Din totalul de 107 pacienți decedați, 93 erau nevaccinați și 14 vaccinați. Cei 14 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.206. Dintre acestea, 834 sunt internate la ATI. Dintre cei 834 de pacienți internați la ATI, 75 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 91 sunt minori, 84 fiind internați în secții și 7 la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.794.298 de teste RT-PCR și 5.440.696 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.390 teste RT-PCR (8.325 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.065 la cerere) și 36.318 teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 25.042 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.626 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.205 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 57 de persoane.
CNSU, noi reguli privind carantinarea persoanelor care sosesc în România începând cu 10 decembrie
CNSU a aprobat, luni seara, noile reguli de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România în perioada 10 decembrie 2021 - 8 ianuarie 2022. Astfel, persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, care nu prezintă test PCR sunt carantinate 10 zile.
"Se instituie măsura carantinei cu o durată de 14 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu privire la persoanele care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, astfel:
a) persoanele care sosesc din zona Verde sau Galbenă și nu prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ori dovada testării negative RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
b) persoanele care sosesc din zona Roșie și nu prezintă dovada vaccinării sau dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.
2.Se instituie măsura carantinei cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate în zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”, potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Cine este exceptat de la măsura carantinei
Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii de persoane, printre care copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, b)copiii cu vârsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, indiferent de încadrarea țării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore, persoanele, chiar și nevaccinate ori care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR.
De asemenea, sunt exceptați de la carantină lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi, elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori, membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și participă doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate.
Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional, persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată, precum și membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de pașapoarte diplomatice şi de serviciu, nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News