Bilanț COVID, 14 ianuarie 2022: Numărul infectărilor, în creștere. 30 de decese

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Aproape 10.000 de cazuri noi COVID și 30 de decese sunt anunțate vineri în bilanțul provizoriu COVID. 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.884 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 99 mai mult decât în ziua anterioară. 1.047 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 14 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.885.771 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 18.165 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.773.435 de pacienți au fost declarați vindecați. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 458 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 59.180 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 13.01.2022 (10:00) – 14.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese (17 bărbați și 13 femei), dintre care 3 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj, Suceava, Vrancea.

Dintre cele 30 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 3 la categoria de vârstă 60-69 ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 30 de pacienți decedați, 24 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Cei 6 pacienți vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. Pacienții vaccinați care au decedat  prezentau comorbidități.

Au fost raportate 3 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județul Giurgiu, unul în luna noiembrie 2021 și 2 în luna decembrie 2021.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.490, cu 218 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI  sunt internate 456 de persoane, cu 15 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 456 de pacienți internați la ATI, 49 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 230 sunt minori, 220 fiind internați în secții, cu 26 mai mult decât în ziua anterioară și 10 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.308.947 teste RT-PCR și 6.523.888 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.613 teste RT-PCR (10.356 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.257 la cerere) și 42.604 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 41.886 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 3.453 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.552 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 335 de persoane.

Peste 200 de copii internați în spital cu COVID, cu o săptămână mai repede decât prognoza

 

Medicul Octavian Jurma spune că s-a depășitt pragul de 200 de copii internați în spital din cauza Covid, cu o săptămână mai repede decât prognoza făcută în acest sens.

„Azi am depășit deja pragul de 200 de copii internați în spital din cauza COVID-19 cu aproape o săptămâna mai repede decât prognoza simplă pe baza ratei de creștere de săptămâna trecută.
În acest ritm vom în trece de pragul de 250 minori internați până duminică și vom înregistra un nou record pandemic, cea mai mare rată de creștere a spitalizării în rândul copiilor de la debutul pandemiei”, a scris vineri pe Facebook medicul.

Confom acestuia, se vede și în rândul populației generale o creștere a ratei de spitalizare, la două săptămâni după debutul valului 5-Omicron, exact cum a fost și în cazul valului Delta.

„Noroc că Omicron e și că școlile nu vor trece în online decât atunci când se vor umple spitalele pentru adulți. Că dacă era, Doamne ferește, la fel de severă ca Delta ar fi trebuit să facă ceva guvernul să protejeze copiii de infectare. Are perfect sens, nu-i așa? Ce poate fi mai normal în față unei decât să internezi copiii însoțiți de unul din părinți într-un spital de adulți? E o situație care garantează traume pe viață în toată familia respectivă. Dar o fi mai bine decât vaccinarea într-o logică sectantă. Asta în timp ce clasele rămân deschise până se vor identifica 3 elevi infectați (nu e clar dacă aceștia trebuie să fie simultan infectați sau e OK și la o lună distanță) când toată clasa merge în online după care se întoarce la școală, dacă mai sunt încă profesori care nu s-au infectat”, a mai scris Octavian Jurrma.

Acesta spune că nu sunt teste în școli care să identifice copiii infectați, deci școala depinde tot de bună credință a părinților care nu vor să își testeze copiii nici pe gratis.

„Puteți să vă imaginați un mecanism mai eficient de infectare în masă a elevilor? Exclus să apară testele în școli până la finalul valului 5. Probabil guvernații au decis că dacă părințîi se tem (sau nu pot) să își vaccineze copii cu vacinuri medicale, e mai eficient să le oblige copiii să se cu adică să îi încurajeze să se infecteze. Faptul că Omicron este o variantă mai periculoasă pentru copii a unui virus care a ținut 500 de copii pe zi în spitale în vârful valului Delta, din care peste 40 în ATI, are relevanță zero pentru conducătorii noștri. Asta evident nu îi împiedică în ultima vreme să se arate tot mai preocupați declarativ de educația și viitorul copiilor noștri”, mai scrie medicul.

Acesta crede că noua strategie ar trebui să se numească „infecționism”.

„E o nouă strategie care merită un nume dedicat. Infecționism să îi fie numele! De acum putem vorbi de logică infecționistă și de strategie infecționistă și de ideologie infecționistă. Dar cu bieții profesori ce au? Deși, ar avea sens în logică infecționistă să ai și profesorii în spital simultan cu elevii și astfel clasa fizică se mută din școală în spital. Vedeți cum totul are sens dacă schimbi paradigma de la protejare la infectare? Profesorii merită salarii și pensii speciale mai mari ca generalii numiți și avansați politic, că ei sunt în linia întâi și mor mai rău că pe vreme de război”, conchide Ocavian Jurrma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel