Bilanţul morţilor seismelor devastatoare care au afectat zone largi din regiunea de graniţă dintre Turcia şi Siria a ajuns vineri la peste 23.000, în timp ce căutările continuă, deşi speranţa de a găsi supravieţuitori scade, informează dpa.
Aproximativ 19.875 de persoane au murit doar în Turcia, potrivit informaţiilor furnizate de AFAD vineri seara, în timp ce 79.717 au fost răniţi.
Echipele de salvare din Siria au criticat aspru lipsa ajutoarelor în anumite zone, într-o ţară în care bilanţul morţilor este de 3.384.
Aproximativ 5,4 milioane de persoane au rămas fără adăpost, potrivit unei estimări a ONU.
Numărul salvărilor este în scădere, deşi unii supravieţuitori continuă să fie găsiţi, ca de exemplu familia de şase persoane din sudul Turciei, scoasă de sub dărâmături după 102 ore, a informat agenţia de presă de stat Anadolu.
În ceea ce priveşte efortul de salvare, un total de 141.000 de salvatori turci şi străini sunt la faţa locului, dintre care peste 7.000 din 61 de ţări. Un total de 97 de ţări au trimis ajutor şi Turciei, a declarat Ministerul de Externe al Turciei.
În Siria, aproximativ 3.000 de voluntari ai White Helmets (Apărarea civilă) caută supravieţuitori.
Rami Abdul Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că un transport de ajutoare a sosit joi, dar a spus că "încă lipsesc" corturi pentru adăpost şi echipamente pentru îndepărtarea molozului.
Un al doilea convoi a trecut vineri graniţa turco-siriană, potrivit surselor dpa.
Mustafa Dahnon, un activist din Idlib care se afla la punctul de trecere a frontierei, a declarat pentru dpa că mai multe camioane transportă în principal pături şi covoare."Avem nevoie de corturi. Dacă avem pături şi covoare şi nu avem corturi, unde vor dormi oamenii?" s-a întrebat el.
De ce au căzut blocuri noi în Turcia?
Imaginile cu un număr mare de clădiri rezidențiale noi care cad în timpul cutremurelor din Turcia au ridicat semne serioase de întrebare cu privire la modul în care acestea au fost construite.
O parte din clădirile de apartamente care s-au prăbușit în urma seismelor de săptămâna trecută au fost ridicate în ultimii ani. Deși standardele de siguranță la cutremur fuseseră actualizate în 2018, constructorii plătesc legal o taxă care le permite să ignore aceste norme, potrivit Biziday, care citează o analiză BBC.
Citește aici continuarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News