Bill Gates prevede ce impact va avea inteligența artificială asupra omenirii: „Va fi revoluționară”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Bill Gates a publicat un articol de opinie în care afirmă că tehnologia inteligenței artificiale (AI) din spatele unor instrumente precum ChatGPT ar putea fi la fel de revoluționară precum a fost interfața grafică cu utilizatorul în 1980.  

Interfața grafică a utilizatorului a fost prototipul sistemelor de operare moderne precum Windows și Mac. Acum, Gates spune că AI va aduce tot felul de schimbări la fel de importante în următoarele decenii.

„Dezvoltarea inteligenței artificiale este la fel de fundamentală ca și crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului și a telefonului mobil. Va schimba modul în care oamenii lucrează, învață, călătoresc, primesc asistență medicală și comunică între ei”, a spus Gates, potrivit Știrile PRO TV.

Microsoft investește peste 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania care a creat ChatGPT și despre care Gates vorbește. În timp ce co-fondatorul Microsoft nu mai este implicat în operațiunile zilnice ale companiei, el continuă să fie consilier, să se întâlnească cu echipele de proiect și deține acțiuni Microsoft în valoare de miliarde de dolari, conform Time. 

 

Inteligența artificială are un mare potențial în domeniul sănătății și educației

 

Întrucât Gates își dedică acum o mare parte din timp unor cauze filantropice, el spune că este foarte interesat de modul în care inteligența artificială ar putea îmbunătăți viața oamenilor din țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic, dar și de cum ar putea „reduce unele dintre cele mai grave inechități din lume".

El susține că sistemele de inteligență artificială vor accelera domeniul medical, astfel încât vor fi create instrumente pentru a atenua boli precum SIDA, tuberculoză și malarie. El sugerează, de asemenea, că instrumentele de inteligență artificială generativă ar trebui să fie utilizate pentru diagnosticarea primară a pacienților care solicită sfaturi medicale.

Deși Gates recunoaște că AI-urile vor diagnostica în mod inevitabil greșit pacienții, el susține că avantajele sunt mari.

„Și oamenii fac greșeli. Iar faptul că nu ai acces la asistență medicală este, de asemenea, o problemă", scrie el.

Între timp, Gates prezice că inteligența artificială va fi integrată în curând în sistemele de sănătate din întreaga lume, ajutând cadrele medicale să depună cereri de asigurare și să se ocupe de birocrație.

În cadrul forței de muncă, Gates prezice că inteligența artificială va servi ca un „asistent personal": va redacta e-mailuri, va monitoriza programele și va lua notițe.

Aceste abilități vor provoca schimbări masive la locul de muncă, ceea ce va determina guvernele „să ajute lucrătorii să facă tranziția către alte roluri”, spune el.

El susține că aceste schimbări vor permite oamenilor să aibă roluri pe care software-ul nu le poate avea, cum ar fi „îngrijirea pacienților și sprijinirea persoanelor în vârstă".

Inteligența artificială are deja un impact deosebit asupra educației, elevii încercând să o folosească pentru a-și face temele. De asemenea, profesorii o folosesc pentru a concepe planuri de lecții.

Gates susține că inteligența artificală va fi un instrument educațional crucial care „va măsura înțelegerea, va observa când îți pierzi interesul și va înțelege ce te motivează".

 

Oamenii trebuie să intervină pentru a preveni daunele cauzate de inteligența artificală

 

Există o mulțime de prejudicii. Bill Gates a remarcat problema dezinformării, subliniind incapacitatea ChatGPT de a rezolva probleme matematice care implică un raționament abstract. Cu toate acestea, el prezice că aceste tipuri de limitări vor fi „în mare parte rezolvate în mai puțin de doi ani și posibil mult mai repede”.

Gates vorbește cu entuziasm și despre AI-urile superinteligente, afirmând că acestea sunt „în viitorul nostru". Dacă vor fi pozitive sau catastrofale pentru societate, Gates spune că este prea devreme pentru astfel de estimări.

Totuși, în viitorul apropiat, Gates încurajează adoptarea tehnologiei AI, împreună cu instituirea unor reglementări.

„Această nouă tehnologie poate ajuta oamenii de pretutindeni să își îmbunătățească viața. În același timp, lumea trebuie să stabilească regulile de circulație, astfel încât orice dezavantaje ale inteligenței artificiale să fie cu mult depășite de beneficiile sale”, scrie el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel