Biserică din Franța din secolul al XIX-lea restaurată pentru români: „Această minune a fost posibilă datorită Departamentului Românilor de Pretutindeni”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Biserică din Franța din secolul al XIX-lea restaurată pentru români: „Această minune a fost posibilă datorită Departamentului Românilor de Pretutindeni” / Foto: Captură Youtube
Biserică din Franța din secolul al XIX-lea restaurată pentru români: „Această minune a fost posibilă datorită Departamentului Românilor de Pretutindeni” / Foto: Captură Youtube

De cinci ani, preotul Vasile Somle se dedică unui proiect impresionant: restaurarea unei biserici din secolul al XIX-lea, transformată într-un spațiu de rugăciune pentru românii stabiliți în regiunea Tours, Franța.

Efortul preotului Vasile Somle și a comunității de români din zonă a adus la viață un monument istoric, consolidând legătura comunității locale cu rădăcinile spirituale și culturale românești.

 

Un proiect ambițios, sprijinit de Departamentul Românilor de Pretutindeni

 

Începută în 2019, restaurarea bisericii a fost posibilă grație implicării Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), care a oferit sprijin financiar și logistic. Între 2022 și 2023, au fost efectuate lucrări ample de reabilitare a structurii principale, incluzând refacerea elementelor de lemn și a acoperișului. Cele mai recente intervenții au vizat restaurarea fațadei și a vitraliilor, lucrări care au readus la viață detaliile arhitecturale originale ale edificiului.

„O comunitate nu foarte numeroasă, aproximativ 1200 de români care locuiesc în apropierea orașului Tours, pe o rază de 100 de km, care vin la biserică prin rotație, nu era capabilă să susțină această mare lucrare de restaurare a bisericii.

Astfel această minune de restaurare a acestei biserici a fost posibilă prin mâna celor de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, dar prin aceasta arată Dumnezeu marea lui milostivire și cum lucrează prin oameni pentru biserica sa. Iar mâinile lucrătoare sunt mâinile Departamentului Românilor de Pretutindeni, cărora le mulțumim pentru sprijinul și pentru încrederea pe care ne-au acordat-o pentru a salva acest monument istoric.

În același timp am înfrumusețat casa viitorului copiilor noștri, iar prin aceasta nădăjduim să-i putem ține legați de limba română, de credința în Dumnezeu și de valorile culturale creștine”, a declarat preotul Vasile pentru Trinitas TV.

 

Lucrări detaliate, cu respect pentru trecut

 

Refacerea bisericii a implicat o atenție deosebită la detalii, respectând motivele și tehnicile originale. Potrivit preotului, echipa de restauratori a înlocuit integral elementele deteriorate cu materiale noi, sculptate manual pentru a păstra autenticitatea monumentului.

„Am rezidit fațada integral, inclusiv cei doi stâlpi principali, și am refăcut toate cele 13 ferestre, înlocuind piatra cu motivele identice celor originale. Până acum, am desfăcut fiecare bucățică de piatră din partea superioară a bisericii, inclusiv sub Cruce, și am înlocuit totul cu materiale noi,” explică părintele Vasile pentru ȘtiriDiaspora.

Restaurarea a inclus și lucrări la opt stâlpi de sprijin și la sculpturile decorative care încadrează ferestrele.

„Nu mai este munca grea de la fațadă, care era într-o stare precară și risca să se prăbușească. Acum, ne concentrăm pe detalii mai fine, precum mulurile și sculpturile,” a adăugat acesta.

 

O comunitate de suflet

 

Pe lângă lucrările de restaurare, proiectul a inclus și amenajarea unei săli de clasă și a unui spațiu dedicat bibliotecii parohiale, finanțate tot cu sprijinul DRP. Aceste spații oferă românilor din regiune un loc unde să-și păstreze identitatea culturală, organizând cursuri de limba română și activități comunitare.

„Această biserică nu este doar un loc de rugăciune, ci și un simbol al unității și al speranței pentru viitorul comunității noastre. Ne dorim ca acest loc să fie un punct de referință pentru generațiile viitoare,” a concluzionat preotul Vasile Somle.

Restaurarea bisericii din Tours este mai mult decât un proiect arhitectural – este o mărturie a solidarității și a dorinței de a păstra viu spiritul românesc peste hotare. Cu fiecare piatră reașezată și fiecare detaliu sculptat, preotul Vasile și echipa sa aduc o contribuție valoroasă nu doar patrimoniului cultural, ci și sufletelor celor care găsesc în acest lăcaș un loc de pace și rugăciune.

2. -imagine fara descriere- (9b248d70-ad94-40fe-9460-722b9b656108_53266400.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel