Biserica românească maramureșeană din Venezuela, reparată cu șindrilă tradițională trimisă din țară

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Cezar Dumitru/Facebook
Sursa foto: Cezar Dumitru/Facebook

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a informat că a trimis, într-o "acţiune de fraternitate creştină", 60.000 de bucăţi de şindrilă în Venezuela, pentru învelirea bisericii în stil maramureşean din Caracas, comunitatea ortodoxă de acolo neavând posibilitatea de a acoperi după metoda tradiţională acest lăcaş care a fost construit de meşteri maramureşeni în urmă cu mai multe decenii. 

"Au ajuns din Maramureş, în America de Sud, în capitala Venezuelei - Caracas, cele 60.000 bucăţi de şindrilă oferite de către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului spre a fi învelită biserica de lemn construită în stil maramureşean, care deserveşte comunitatea creştinilor ortodocşi de pe continentul sud-american. Biserica din Caracas a fost construită de meşteri maramureşeni şi a fost sfinţită de Patriarhul vrednic de pomenire Teoctist al României în luna noiembrie a anului 1999. Printr-un gest fratern, la rugămintea IPS Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu maica Filoteia, stareţa Mănăstirii Bârsana, au dăruit sub formă de donaţie toată şindrila necesară înnoirii acestei minunate biserici cu 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena', care reprezintă România - Maramureşul şi tradiţia bisericilor de lemn din Maramureş la aproximativ 10.000 de kilometri de locul unde s-au născut aceste capodopere în stil maramureşean", se menţionează într-un comunicat publicat de responsabilul de comunicaţii media-online al Episcopiei Maramureşului, preot Adrian Dobreanu.

Conform sursei citate, comunitatea ortodoxă din Caracas era în imposibilitatea de a acoperi biserica în stilul ei original, dar prin trimiterea şindrilei a fost rezolvată această problemă, iar "biserica maramureşeană va străjui în următorul sfert de secol (cam atât rezistă o generaţie de şindrilă) pe continentul sud-american, ducând mai departe faima şi geniul meşterilor maramureşeni".

Câți membrii are comunitatea românească din Venezuela

 

În Venezuela există o comunitate românească de aproximativ 150 de persoane, formată din cetăţeni români ortodocşi care au emigrat în perioada regimului comunist, dar şi cetăţeni de etnie evreiască, originari din România, emigraţi în perioada celui de-al II-lea Război Mondial sau ulterior, precizează Adrian Dobreanu.

"Caracasul este una din cele mai moderne capitale ale Americii Latine, în care trăiesc astăzi circa 6 milioane de oameni. Având în vedere numeroasa comunitate românească de aici, Patriarhia Ortodoxă Română a trimis încă din anul 1968 un preot pentru a sluji. În prezent, aici slujeşte părintele Gerardo Antonio Gracia care este de origine venezueleană", a mai spus reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel