Blini sau clătite rusești, rețeta tradițională savuroasă a gospodinelor. Mai mult decât o clătită, un simbol al Soarelui

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Blini sau clătite rusești, rețeta tradițională savuroasă a gospodinelor. Mai mult decât o clătită, considerat un simbol al Soarelui
Blini sau clătite rusești, rețeta tradițională savuroasă a gospodinelor. Mai mult decât o clătită, considerat un simbol al Soarelui

Blini sau clătitele rusești sunt considerate un simbol al Soarelui și se fac foarte repede și ușor.

Blini sunt însoțite de obicei de o mare varietate de umpluturi dulci și sărate, cum ar fi carnea tocată, ouă sau brânza de vaci dulce. Blini sunt atât de populare, încât există chiar și o săptămână de clătite sau Maslenitsa care se desfășoară în fiecare an, când rușii își sărbătoresc dragostea pentru clătite.

Fiecare țară are rețete și obiceiuri diferite legate de clătite. În Rusia, rețetele cu clătite variază foarte mult în funcție de regiune. Gospodinele rusoaice pot adăuga griș, hrișcă sau terci de mei în aluatul de clătite. Gătesc blini cu apă, lapte sau chefir. Le pot umple cu caviar, hering sau alte feluri de pești, ciuperci sau cartofi. 

Slavii din vechime foloseau blinii ca ofrande de mâncare în ritualurile lor păgâne. Pentru ei, blini erau un simbol potrivit al Soarelui auriu, cald şi rotund. După ce năşteau, femeilor li se dădeau blini. Acestea erau servite şi la nunţi şi înmormântări. Astfel, putem spune că blini, făceau parte din viaţa oamenilor de la naştere până la moarte.

În Rusia există două tipuri de clătite: subțiri cu un diametru mare și groase cu un diametru mic. Acestea din urmă sunt numite oladi.

Astăzi vă oferim o rețetă simplă de blini rusești pe care o puteți face acasă.

Ingrediente:

Făină: 200 g

Ouă: 3 

Lapte: 0,5 l

Unt sau ulei vegetal: 30 g (2 linguri)

Zahar: 30 g (2 linguri)

Sare: 2-3 g (0,5 linguri)

 

Blini, clătite rusești - Mod de preparare

 

Spargeți ouăle într-un castron, adăugați sarea și zahărul. Se amestecă totul până când compoziția devine cremoasă. Puteți utiliza un mixer sau doar o furculiță.

Adăugați 100-150 ml de lapte în amestec și bateți compoziția până devine omogenă.

Cernem făina în castron. Se amestecă aluatul până devine cremos. Asigurați-vă că nu există bulgări.

Adăugați laptele rămas și amestecați din nou.

Se toarnă uleiul în tigaie. Dacă folosiți unt, topiți-l mai întâi și lăsați-l să se răcească și abia apoi adăugați-l în aluat. Amestecă totul bine.

La final ar trebui să aveți un aluat mai mult sau mai puțin lichid. Puteți începe să prăjiți.

Există o zicală rusă care spune: „pyér-vyî blin kó-mam”, ceea ce înseamnă „prima clătită iese cocoloașă”. Se întâmplă adesea ca tigaia să nu fie suficient de fierbinte, dar această zicală se aplică și pentru tot ceea ce faci pentru prima dată și nu iese la fel de bine.

Pentru a prăji clătitele, cel mai bine este să folosiți o tigaie mare cu laturile joase. Este mai bine să le prăjiți cu ulei vegetal pentru că untul arde repede. Asigurați-vă că tigaia este fierbinte.

Ungeți tigaia cu ulei pentru a face prima clătită. În funcție de tigaia pe care o utilizați, este posibil să fie necesar sau nu să o ungeți din nou, deoarece există deja suficient ulei în aluat. Dar dacă clătitele se lipesc, adăugați mai mult ulei.

Turnați aluatul într-o tigaie fierbinte și rotiți tigaia până când stratul subțire de aluat acoperă întreaga suprafață. 

Când vârful aluatului nu mai este lichid și lipicios, iar marginile clătitei se întunecă puțin, este timpul să întoarceți clătita.

Când le-ați terminat pe toate, întoarceți grămada. Clătitele de mai jos sunt de obicei mai moi. Aceste clătite se servesc calde. Le puteți servi cu miere, gem, lapte condensat dulce sau smântână, în funcție de propriul gust.

Poftă bună!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel