Publicitate
Este o dezbatere foarte aprinsă în Turcia în privința blocurilor care au picat la cutremur. Bineînțeles, controversele și ura oamenilor este îndreptată către constructorii blocurilor noi care s-au prăbușit. Un astfel de apartament din Malatya, inaugurat în 2022, costa nu mai puțin de 140 000 de euro. Imaginile cu blocul nou care se prăbușește a strâns deja o mulțime de vizualizări.
Acum, ies la iveală și analize ale structurilor, dar și explicații ale constructorului turc. Acesta se lăuda la vânzarea apartamentelor că sunt foarte rezistente. Is-HAK Construction, firma care a construit blocul, a precizat pe site-ul său: „proiect din beton armat, în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele, fundație rezistentă la cutremure, beton C-35/40".
"Prăbușirea a fost cauzată de magazinul din blocul A. În acel bloc era un magazin care avea o înălțime de șapte metri. Singura noastră consolare e că nimeni nu se afla nimeni în bloc în momentul cutremurului," a explicat constructorul pentru Hurriet.
De fapt, motivul pentru care nu se afla nimeni în bloc este că întreaga clădire a căzut la al doilea cutremur, după ce primul provocase daune serioase la structură.
Turcia nu știe ce să facă. Sute de mii de oameni au rămas fără apartamente
Turcia se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări în urma cutremurului care a aplatizat multe zone din localităţile sale: adăpostirea sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost în toiul iernii, relatează joi Reuters.
Şiruri de corturi sunt ridicate pe stadioane şi în centrele oraşelor distruse, iar staţiunile de la Marea Mediterană şi Marea Egee care nu au fost afectate de cutremur şi care în lunile de iarnă se pregătesc pentru turismul estival îşi pun la dispoziţie camerele de hotel pentru evacuaţi.
Însă, cu aproximativ 6.500 de clădiri prăbuşite şi nenumărate alte structuri deteriorate, sute de mii de persoane au nevoie de adăpost.
Refugiatul sirian Bahjat Selo, în vârstă de 62 de ani, şi familia sa au campat în apropierea casei lor din Kahramanmaras în ale cărei ziduri au apărut fisuri periculoase după cutremur. "E prea riscant să fii înăuntru. Când mergem înăuntru să luăm lucruri, intrăm ca hoţii", a declarat el pentru Reuters. "Am petrecut patru ani într-o tabără... iar asta este mai greu. E atât de întuneric", a spus el izbucnind în suspine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News