Blocaj total la vârful UE. Donald Tusk, MESAJ în cursul nopții

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Delicatele negocieri angajate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene, în primul rând Comisia Europeană, în următorii cinci ani au eşuat joi, un summit de criză fiind convocat pentru data de 30 iunie. Blocajul l-a determinat pe Donald Tusk să treacă de la optimism la prudență în ceea ce privește un acord, informează HotNews.ro. 

„Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările", a anunţat în cursul nopţii preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Slabele speranţe de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk după o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

„Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decât optimist'”, a anunţat Tusk pe Twitter după discuţia cu cei doi lideri.

 

Tensiunile franco-germane fac extrem de dificilă ajungerea la un acord

 

Tensiunile franco-germane sunt cele care fac extrem de dificilă ajungerea la un acord, așa cum avertizau surse diplomatice citate de AFP, în urmă cu câtvea zile.

Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE).

Summitul s-a deschis prin anunţul liderilor grupurilor socialist şi centrist Renew Europe din Parlamentul European că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot, ceea ce a însemnat sfârşitul speranţelor privind reunirea unei majorităţi în ce priveşte preşedinţia executivului comunitar.

 

PPE a decis să menţină candidatura lui Manfred Weber

 

PPE a decis să menţină candidatura lui Manfred Weber, au explicat liderii săi pentru AFP. 'Manfred Weber nu a murit, am luat dejunul cu el', a declarat, caustic, actualul preşedinte al PE, italianul Antonio Tajani, membru al PPE.

Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui să obţină susţinerea a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.

 

Liberalii vizează preşedinţia Consiliului European

 

A fost propusă o împărţire a celor patru posturi de putere, PPE, cel mai mare grup din legislativul UE, revendicând preşedinţia Comisiei, o exigenţă care nu a fost contestată, numai că va trebui găsit un alt candidat decât Manfred Weber, au declarat pentru AFP trei responsabili.

Liberalii vizează preşedinţia Consiliului European, caz în care socialiştii ar obţine postul de şef al diplomaţiei europene şi ar împărţi cu Verzii cei cinci ani de mandat ai preşedinţiei PE.

Acordul va trebui să respecte criterii de paritate şi de echilibru geopolitic. Donald Tusk a promis că va obţine numirea a două femei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel