UPDATE. BNR scumpește banii: Dobânda de referință majorată la un nivel RECORD, românii vor plăti rate mai mari

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

BNR ar putea anunţa astăzi, în urma unei ședințe, majorarea dobânzii de referinţă. Consecința ar fi scumpirea banilor, ceea ce ar genera automat costuri şi rate mai mari pentru împrumuturile bancare.

UPDATE

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de miercuri, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022, păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, informeză Antena 3.

Citește mai multe: Românii vor plăti rate mai mari: BNR majorează dobânda cheie la 6,25%, nivel record al ultimilor 12 ani

Știre inițială:

Specialiștii financiari spun că BNR a putea anunța în cursul zilei de miercuri o nouă majorare a dobânzii de referință. Acest lucru va duce la creșterea costurilor și totodată, rate și mai mari pentru românii care au credite la bănci.

Analiștii spun că, în acest moment, dobânda-cheie din România este sub dobânzile de politică monetară din alte țări precum Polonia, Ungaria sau Cehia. 

Banca Națională a României (BNR) se reunește miercuri, 5 octombrie, într-o nouă ședință de politică monetară. Analiștii bancari se așteaptă ca banca centrală să reducă ritmul de majorare al dobânzii, de la un punct procentual la 50 de puncte de bază, iar dobânda cheie să ajungă la 6% la această ședință.

Dobânda de referință ar putea fi majorată, românii vor plăti rate mai mari

 

"Mă aştept ca dobânda-cheie să fie mărită la 6%, cu 0,5 puncte procentuale, mai ales din cauza inflaţiei record de peste 15%. În contextul actual, costul creditării în condiţiile în care dobânzile la creditele în lei au ajuns deja la 9% şi la cele în euro au trecut de 3%, antreprenorii se aşteaptă mai departe la o creştere a costului finanţării care va influenţa foarte mult economia real", spune Claudiu Vrînceanu, analist economic, potrivit Antena 3.

Multe credite în lei cu dobânda variabilă sunt ancorate la un indice numit ROBOR, care reprezintă dobânda medie cu care băncile își împrumută între ele bani. Acest indice a urcat miercuri la 3,43 (la împrumuturile cu scanță de 6 luni), de la 3,37 cât fusese cu o zi înainte). De asemenea, ROBOR (la 3 luni) a urcat de la 3,23 la 3,29. Să mai spunem că sunt așteptate și alte măsuri de creștere a dobânzii de referință a BNR pe parcursul acestui an, până la nivelul de 3,5-4% (acum e 2,5%).

Decizia de miercuri a BNR va afecta atât ratele la credit cât și recompensa dată pentru depozitele bancare.

La ultima ședință de politică monetară, din 5 august, BNR a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști. Guvernatorul BNR a declarat că banca centrală ar putea reduce ritmul de majorare a ratei cheie în trimestrul 4 din 2022 dacă inflația reală se va alinia la proiecția oficială.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel