„În ce priveşte vizele şi discuţiile cu domnul secretar de stat Blinken - evident că am abordat acest subiect, este un obiectiv fundamental pentru cetăţenii români şi, în acelaşi timp, este un obiectiv comun pentru România şi pentru Statele Unite. Şi am avut o deschidere foarte mare din partea domnului secretar de stat Blinken. Am convenit ca, pentru acest ultim criteriu care mai rămâne de îndeplinit, şi anume rata de refuz, care nu ţine însă de eforturile instituţionale, ci ţine de cei care aplică pentru aceste vize, să demarăm cât mai rapid, aşa cum deja am discutat la începutul anului, o campanie de informare cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite de cei care aplică pentru vize, în aşa fel încât să existe mai multă predictibilitate.
Atunci când plăteşti acea taxă de 160 de dolari pentru depunerea cererii de viză, să ştii că nu o pierzi, ci că o să obţii viza, pentru că îndeplineşti criteriile pe care le solicită autorităţile americane. Deci, da, am discutat în destul de mare detaliu această chestiune şi sper să avem ceva progrese în perioada următoare”, a precizat Aurescu, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, care a avut loc la Bucureşti.
Vezi și
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat uimit de modul în care decurge parteneriatul strategic dintre România şi SUA
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat uimit de modul în care decurge parteneriatul strategic dintre România şi SUA, la 25 de ani de la perfectarea acestuia.
Blinken este la Bucureşti pentru prima reuniune a celor 30 de miniştri de externe din statele NATO, organizate de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică. De dimineaţă a vizitat împreună cu premierul Nicolae Ciucă, la Ateneul Român, expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", ce se axează pe tema "We the People", faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite.
România va continua consolidarea Parteneriatului Strategic, spunea astăzi premierul Nicolae Ciucă, precizând că acesta reprezintă un pilon fundamental al politicii externe şi de securitate, dar este interesată, totodată şi de consolidarea dimensiunii economice cu Statele Unite, România urmărind extinderea paletei de noi surse de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News