Pe 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.
Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii.
CIJ fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU. CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional.
Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii, informează Agerpres.
Bogdan Aurescu a desfășurat o carieră în domeniul diplomației și al politicii externe, fiind numit Ministru al Afacerilor Externe între anii 2014-2015 și, respectiv 2019-2023. În perioada 2004-2009, Aurescu a condus și coordonat echipa de juriști care a reprezentat statul român în fața Curții Internaționale de Justiție, în cauza Delimitarea maritimă a Mării Negre, dintre România și Ucraina. În anul 2016, a fost ales de către Adunarea Generală a ONU ca membru al Comisiei de Drept Internațional pentru un mandat de 5 ani, iar în anul 2021 a fost reales pentru un al doilea mandat, început la data de 1 ianuarie 2023.
Bogdan Aurescu este cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București din anul 1998, parcurgând toate treptele carierei didactice până la poziția de profesor universitar, dobândită în anul 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News