Publicitate
'Unul dintre efectele războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei - care, desigur, nu a fost dorit de preşedintele Putin - a fost mai multă unitate. A crezut că poate specula disensiunile noastre, din interiorul Uniunii Europene, şi nu a fost cazul. Dimpotrivă, am arătat mai multă unitate decât se aştepta, iar acesta este un lucru bun. Pe de altă parte, cred că a crezut că poate specula şi divizarea dintre cele două maluri ale Atlanticului şi nu a fost cazul, dimpotrivă. Rezultatul a fost o mai mare unitate transatlantică. Nivelul de coordonare, de contacte, faptul că am reuşit să adoptăm sancţiuni, aproape cu acelaşi ritm - luând în considerare condiţiile specifice ale fiecărei părţi - arată că am putut acţiona împreună, într-un mod foarte coordonat şi într-un mod foarte eficient, iar această coordonare continuă în acest moment', a arătat ministrul român de Externe.
El a adăugat că 'atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale, împotriva securităţii europene, împotriva securităţii transatlantice, a fost un atac împotriva parametrilor fundamentali ai arhitecturii securităţii euroatlantice'.
Bogdan Aurescu: Atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale
'Cred că putem coopera şi cred că suntem foarte eficienţi când lucrăm alături de SUA', a punctat ministrul. Vorbind despre calea spre aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, şeful diplomaţiei române a spus că există două cuvinte-cheie pe care le-a auzit de la reprezentanţii celor două ţări: 'reformă' şi 'susţinerea reformei'.
'Sper din toată inima că nu este o sală de aşteptare. Cred că aceste ţări merită statutul de candidat şi perspectiva europeană', a mai arătat el. Totodată, Aurescu a evidenţiat că, în acest moment, Republica Moldova 'este foarte vulnerabilă, este cel mai expus vecin al Ucrainei, al impactului crizei din Ucraina, o ţară care are momente de criză multiple'.
În acest sens, a menţionat criza de energie, criza legată de asistenţa umanitară pe care ţara vecină o acordă Ucrainei şi criză economică, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News