Bogdan Licu le cere iertare victimelor Revoluției din 1989

Andreea Cosma |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus că cere iertare victimelor Revoluției Române din Decembrie 1989 și societății pentru că Ministerul Public nu și-a îndeplinit obligația legală de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați.

„Potrivit documentului, Revoluția din decembrie 1989 a fost „declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Galați, Brașov, Cluj, Craiova, Buzău, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție anticomunistă, care a dus la căderea regimului criminal. Lupta revoluționarilor din decembrie 1989, precum și sacrificiul lor - peste 1.200 de morți și mai mult de 7.000 de victime (mutilați, răniți, reținuți) - a deschis drumul României spre democrație”, se arată în mesajul procurorului general interimar.

Mesajul a fost transmis cu prilejul adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluției privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

 

Bogdan Licu: "Un deziderat pe care justiția română nu l-a îndeplinit nici până astăzi"

 

Din cercetările efectuate în Dosarul Revoluției, statistica privind numărul victimelor (morți, răniți, arestați nelegal) din capitală și câteva orașe din țară este următoarea: București - 3.484, Timiș - 1.600, Sibiu - 740, Brașov - 332, Brăila - 205, Ilfov - 190, Buzău - 125, Constanța - 128, Reșița - 112 și Cluj - 127.

„Cerința expusă în rezoluția de mai sus exprimă un deziderat pe care justiția română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deși au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.
Obligația legală de a efectua cercetări privind cauzele și împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit și revine structurilor militare și civile din cadrul Ministerului Public.
În anii 2015 și 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluției, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluții de clasare”, mai punctează Bogdan Licu.

 

Licu: "Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reușit să finalizeze integral cercetările"

 

În calitate de procuror general (interimar), acesta a dispus în două rânduri infirmarea soluțiilor respective și redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanța de judecată competentă, ultima la data de 27 noiembrie.

„Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reușit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, și nu au respectat numeroasele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Victimele au dreptul să afle adevărul și să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovați. (...) Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluției Române din Decembrie 1989, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toți acești ani, a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați”, mai spune procurorul general interimar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel