Planul guvernului din Germania de a acorda un bonus de 1.000 de euro șomerilor de lungă durată care își reiau activitatea este pe cale să fie anulat, după ce grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) a exprimat obiecții. Proiectul, inițiat de ministrul Economiei, Robert Habeck, din cadrul Partidului Verzilor, a fost conceput ca o măsură de „finanțare inițială” pentru cei care reușesc să rămână angajați pentru cel puțin un an. Însă, opoziția din partea SPD și criticile venite inclusiv din partea altor partide pun sub semnul întrebării viitorul acestui stimulent financiar.
SPD și alte partide contestă bonusul pentru reintegrarea șomerilor
Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD pentru politică socială, Martin Rosemann, a declarat pentru publicația germană Bild că partidul său împărtășește preocupările exprimate de Ministerul Muncii. „Finanțarea inițială a fost o propunere a lui Robert Habeck. Cu toate acestea, dacă atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP) împărtășesc îngrijorările, atunci nu mai sunt multe de spus în favoarea menținerii acestui plan”, a afirmat Rosemann.
Săptămâna trecută, guvernul a adoptat o serie de măsuri prin care înăsprește regulile pentru beneficiarii alocației pentru cetățeni, inclusiv sancțiuni mai severe pentru cei care refuză să lucreze. În cadrul acestor reglementări se include și „finanțarea inițială”, care ar permite șomerilor de lungă durată, angajați pentru o perioadă de cel puțin 12 luni într-un loc de muncă cu contribuții sociale, să primească o plată unică de 1.000 de euro.
Planul era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Critici dure din partea opoziției și a Verzilor
Planul a fost intens criticat din mai multe direcții. Secretarul general al CSU, Martin Huber, a caracterizat bonusul drept o „bătaie de joc” pentru persoanele care muncesc de ani de zile și a avertizat că această măsură „pune în pericol pacea socială”. De asemenea, Frank Bsirske, politician din Partidul Verde, s-a declarat împotriva bonusului, afirmând că „marea majoritate a celor care primesc venitul de cetățean vor accepta un loc de muncă dacă li se oferă oportunitatea, fără a avea nevoie de o primă”.
În același timp, Frank Schäffler, politician FDP responsabil cu bugetul, a calificat planul drept „o absurditate”, argumentând că „cheltuielile deja explodează” și că bonusul trebuie oprit în Bundestag.
Ministerul Economiei apără stimulentul
În ciuda acestor critici, Ministerul Economiei, condus de Habeck, și-a menținut poziția în favoarea bonusului de 1.000 de euro, subliniind că acesta este gândit ca un stimulent pentru ocuparea unui loc de muncă cu un salariu decent. Ministerul a explicat că măsura este destinată să contrabalanseze pierderile financiare generate de renunțarea la prestațiile sociale, precum alocația pentru cetățeni, suplimentul pentru copii și alocația pentru locuință, care reduc atractivitatea locurilor de muncă mai slab plătite.
Potrivit documentelor guvernamentale, bonusul ar aduce economii la bugetul de stat, întrucât ar încuraja reintegrarea pe piața muncii a șomerilor de lungă durată, diminuând astfel povara socială.
Deși planul de finanțare inițială este văzut de susținătorii săi drept o soluție pentru stimularea ocupării forței de muncă, opoziția politică masivă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul său. Criticile venite atât din partea coaliției de guvernare, cât și din partea opoziției, sugerează că bonusul ar putea fi retras înainte de a intra în vigoare la începutul anului viitor, scrie publicația Handesblatt.
---------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News