Potrivit Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în seara zilei de sâmbătă, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Și în acest an, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, care a fost inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, va continua.
Credincioșii sunt așteptați în număr cât mai mare la biserică pentru a lua lumină și a se ruga
În seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, Sfânta Lumină va fi adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, de la Ierusalim și va fi oferită, așa cum se întâmplă de obicei, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Lumina Sfântă va fi distribuită ulterior către fiecare parohie de către centrele eparhiale, prin intermediul protopopiatelor.
Ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală va avea loc în aceeași seară, între orele 19.00 și 20.30, pe Colina Bucuriei, conform Mediafax.
Israelul încearcă să limiteze numărul de credincioși din Biserica Sfântului Mormânt în timpul ceremoniilor ortodoxe de Paște
Poliția israeliană va limita numărul de credincioși în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în timpul ceremoniilor ortodoxe de Paște de sâmbătă. Măsura a stârnit furia liderilor bisericești, care au declarat că nu vor coopera.
Autoritățile din Israel au redus numărul celor care pot participa la ceremonia Focului Sfânt de sâmbătă de la Biserica Sfântului Mormânt la doar 1.800, o reducere de la 8.200 de persoane anul trecut.
Ritualul Focului Sfânt are loc, de obicei, în mijlocul unor mulțimi mari. În ultimele zile, în orașul vechi au fost instalate puncte de control de securitate suplimentare.
Reprezentanții bisericilor îi îndeamnă pe creștini să ignore restricțiile
Vorbind presei, părintele Mattheos Siopsis a declarat că Biserica Ortodoxă Greacă va organiza ceremonia și i-a invitat pe toți cei care doresc să se închine alături de noi să participe.
Liderii creștini atrag atenția asupra faptului că ceremonia are loc de mult timp fără nicio dificultate.
Într-o declarație comună, Patriarhia Ortodoxă Greacă, Custodia Țării Sfinte și Patriarhia Armeană au declarat "Vom continua să menținem obiceiurile Status Quo, iar ceremonia va avea loc așa cum se obișnuiește de două milenii, iar toți cei care doresc să se închine alături de noi sunt invitați să participe", conform Vatican News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News