Boris Johnson este susținut de unii conservatori pentru a fi următorul secretar general al NATO, informează Observator. Actualul premier britanic este prezentat ca un posibil candidat pentru a ocupa locul lui Jens Stoltenberg, care va pleca în septembrie anul viitor. În trecut, Ben Wallace, Ministrul Apărării, Theresa May și David Cameron, ambii foști premieri, au fost vehiculați pentru această funcție.
Boris Johnson, constrâns să părăsească puterea după o succesiune de scandaluri, va demisiona din funcția de premier pe 6 septembrie. Favorită să-i ia locul, potrivit sondajelor de opinie, este actuala şefă a diplomaţiei de la Londra, Liz Truss. Aceasta se luptă cu fostul ministru britanic de finanţe Rishi Sunak.
Potrivit The Telegraph, este vehiculat de mai multă vreme un înlocuitor britanic pentru șefia NATO deoarece SUA nu ar fi favoravilă unor lideri din Uniunea Europeană, având în vedere sugestiile repetate de planuri pentru o nouă armată a UE. În plus, țările baltice au încredere în Marea Britanie iar lui Boris Johnson i se atribuie succesul construirii coaliției internaționale împotriva lui Vladimir Putin.
Un înalt oficial din Ministerul Apărării și-a exprimat însă îndoiala că Boris Johnson va ajunge șeful NATO, pentru că Franța s-ar opune la vot. ”Realitatea este că secretarii generali ai NATO sunt numiți prin decizie unanimă. Orice țară se poate opune. Credeți că președintele Macron l-ar numi pe Boris Johnson pentru a fi secretarul general al NATO? Este o provocare pentru un britanic punct. Ai nevoie de SUA să te sprijine și de francezii să spună ”da”.” a declarat o sursă pentru The Telegraph.
Următorul șef al NATO urma să fie numit în septembrie, dar procesul a fost amânat
Următorul șef al NATO urma să fie numit în septembrie, dar procesul a fost amânat cu un an din cauza războiului din Ucraina. Ultimul politician din Marea Britanie care a devenit secretar general al NATO a fost George Robertson, în 1999.
Anul trecut pe lista pentru șefia NATO s-ar fi aflat numele mai multor femei - lideri din Europa de Est, potrivit Politico. Printre speculațiile lansate atunci vorbeau de numirea primei femei șef al NATO și de alegerea unui est-european care ar trimite un semnal important către Rusia, dar războiul din Ucraina a complicat situația. Pe lista largă se afla și numele lui Klaus Iohannis, deși favoriți erau considerați foștii președinți Kolinda Grabar-Kitarovic din Croația, Dalia Grybauskaite din Lituania, dar și Kersti Kaljulaid din Estonia.
Ce şanse are Klaus Iohannis să ocupe o funcţie în NATO
Mircea Geoană a fost întrebat, marţi, în cadrul vizitei oficiale de lucru pe care a făcut-o în România, ce şanse are Klaus Iohannis să ocupe o funcţie în NATO.”Din câte ştiu eu, discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO încă nu au început. Dar, încă o dată, deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate şi, în momentul potrivit, aliaţii vor lua o decizie cu privire la viitorul secretar general când acest post va deveni liber şi acest moment îl vom vedea în perioada următoare”, a afirmat Geoană.
Acesta a precizat că, la summitul NATO din martie, liderii Alianţei i-au solicitat secretarului general Stoltenberg să mai stea la conducerea NATO cel puţin încă un an. La începutul acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO. Întrebat despre această posibilitate, Klaus Iohannis a afirmat în urmă cu câteva săptămâni: “Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aş evalua-o foarte serios şi aş face o declaraţie publică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News