În declaraţii făcute la finalul unei reuniuni guvernamentale de criză, liderul britanic a spus că ţara sa intenţionează "să facă presiune" pe cale diplomatică şi politică, dar a exclus ipoteza unei "soluţii militare".
„Ceea ce trebuie să facem acum este să nu întoarcem spatele Afganistanului şi să continuăm, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, să cooperăm cu partenerii noştri pentru a ne asigura că guvernul de la Kabul nu lasă ţara să redevină un teren fertil pentru terorism", a declarat Boris Johnson.
„Vom utiliza mijloacele noastre de presiune diplomatică, politică, bugetul de ajutor internaţional", a explicat el. "Ideea unei soluţii militare sau a luptelor nu este cea pe care trebuie să o urmăm în prezent", a adăugat el.
600 de militari pentru a-i evacua pe cetăţenii britanici
Avansul talibanilor, care continuă în Afganistan, a determinat Londra să anunţe joi trimiterea în zilele următoare a circa 600 de militari pentru a-i evacua pe cetăţenii britanici din ţară.
Forţele talibane controlează acum aproape jumătate din capitalele provinciale afgane, care au căzut în numai opt zile.
Vineri dimineaţă, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a criticat decizia aliatului său american de a-şi retrage trupele din Afganistan, urmate de forţele NATO.
„Nu este nici momentul potrivit, nici o decizie bună, pentru că Al-Qaida va reveni probabil”, a declarat pe canalul Sky News Ben Wallace, "îngrijorat" de ceea ce reprezintă „o ameninţare pentru securitatea şi interesele noastre”.
Ministrul britanic a criticat în special acordul de retragere iniţial semnat la Doha în februarie 2020 între preşedintele american Donald Trump şi talibani, estimând că este vorba despre o „greşeală, ale cărei consecinţe le vom plăti cu toţii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News