Marea Britanie a fost prima ţară care a limitat deplasările internaţionale după apariţia variantei Omicron, iar în decembrie a recomandat lucrul de acasă, purtarea măştii şi folosirea certificatelor de vaccinare pentru a-i limita răspândirea, aminteşte Reuters. Dar, în timp ce cazurile de infectare au crescut la niveluri fără precedent, spitalizările şi decesele nu s-au intensificat în aceeaşi măsură, în parte datorită injectării populaţiei cu doze booster, dar şi severităţii reduse a acestei variante.
Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a afirmat marţi că Marea Britanie a atins probabil vârful de cazuri şi de spitalizări, măsurile din aşa-numitul Plan B urmând să expire într-o săptămână.
„Sunt optimist cu prudenţă că vom reuşi să scădem substanţial măsurile săptămâna viitoare”, a declarat Javid în parlament.
„Varianta Omicron continuă să reprezinte o ameninţare semnificativă, iar pandemia nu s-a terminat”
Premierul Johnson, care se adresează miercuri parlamentului în legătură cu următoarele măsuri, speră să-şi reseteze cu acest prilej agenda, după controversa privind petrecerile organizate la biroul său în plină pandemie, care a determinat apeluri la schimbarea sa din funcţie.
Ridicarea măsurilor din planul B, împreună cu gestionarea variantei Omicron fără a recurge la un lockdown strict, ar putea să-i mai liniştească oponenţii cei mai vocali ai restricţiilor din propriul partid conservator.
Un purtător de cuvânt al guvernului a indicat însă că deciziile privind următorii paşi presupun un „echilibru fin”, în măsura în care „varianta Omicron continuă să reprezinte o ameninţare semnificativă, iar pandemia nu s-a terminat”, deşi „cele mai recente date sunt încurajatoare, cazurile începând să scadă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News