Valul patru al pandemiei aduce zilnic noi recorduri negative la nivelul întregii țări și impune o activitate ca pe front nu doar în spitale, ci și în cimitire. Din cauza numărului mare de decese din ultimele zile, Primăria Botoșani a fost nevoită să închirieze un excavator pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări, potrivit Monitorul de Botoșani.
Pentru a face față ritmului impus de decese, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis închirierea unui excavator care să sape gropi pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.
„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.
Dacă înainte de această criză sanitară, în municipiul reşedinţă de judeţ erau cinci – şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de zece. Datele centralizate arată că, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.
Botoşănenii care şi-au pierdut în ultimele zile o persoană dragă spun că nu au mai văzut niciodată atâția morți la capelele celor două cimitire: „Am avut un deces în familie şi am avut parte de o situaţie greu de descris în cuvinte. Când am mers la priveghi erau trei persoane decedate depuse în capela de lângă biserica de la Pacea, două în pridvor şi două în biserică. Este multă durere. Nu am crezut că acest coronavirus va aduce o aşa de mare durere”.
Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci, astfel că edilii trebuie să găsească soluţii. La această dată este în derulare licitaţia vizând extinderea Cimitirului Eternitatea.
Sfatul șefului DSP Arad pentru cei cu boli cronice: Stați acasă. Nu vor fi locuri în ATI
Șefului DSP Arad, Horea Timiș, îi sfătuiește pentru cei cu boli cronice să stea acasă până trece valul 4, pentru că nu vor fi curând locuri în ATI.
"S-a eliberat un loc la ATI. .... O familie se bucură, alta plânge.... și tot așa...auzi la UPU, auzi în stație, auzi la tv, auzi pe stradă...sau pe cineva care întreabă..la fiecare oră..minut...un telefon..din județ...din alte județe ... din țară. Pentru o tânără din ceva oraș au căutat aseară prin toate județele...are 24 de ani... au sunat si la noi și la alții... și alții sună.... și părinții sună.... toate spitalele au zeci de pacienți în așteptare...Singura soluție: vaccinați-vă, iar dacă aveți comorbidități... stați acasă până trece valul acesta crunt...nu vor fi curând locuri la ATI....”, a scris Horea Timiș pe Facebook.
El adaugă că vor trece ani până se vor șterge din memoria medicilor aceste telefoane și întrebări.
„Alții ne vor acuza, alții ne vor lăuda. Colegii din UPU, ambulanțe, DSP și toate secțiile și spitalele covid văd niște situații ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie creat rapid un suport pshihologic și trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în susținerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o să le mai avem nici pe acestea”, adaugă șeful DSP Arad.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News