„Marea Britanie și Comisia Europeană au decis ca în materie de mobilitate să se bazeze pe principiile nediscriminării și reciprocității depline astfel încât celor peste 4 milioae de cetățeni, dintre care 3 milioane sunt europeni în Marea Britanie și peste un milion de britanici în Europa să nu le fie atinse drepturile dobândite”, a spus Pasniciuc.
Avem o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. Toate drepturile privind libera circulație vor rămâne în vigoare până la această dată ca și cum Regatul Unit ar fi încă membru al UE. Atât cetățenii europeni cât și cei britanici vor beneficia de drepturile privind libera circulație, a accesului la muncă, călătorii și așa mai departe.
În privința acorduli de retragere, principalii beneficiari vor fi cei care și-au reglementat dreptul de ședere până la sfârșitul perioadei de tranziție.
Ce trebuie să facă cetățenii români care nu s-au înregistrat
Cetățenii români, cei care doresc să rămână în Regatul Unit, după finalizarea perioadei de tranziție, trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare: EU Settlement Scheme – EUSS prin care cetățenii europeni pot solicita acest nou statut.
Termenul limită: 30 iunie 2021.
Condiția: Aplicantul să se afle în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020.
Prin intermediul platformei, cetățenii români vor putea obține unul dintre cele două tipuri de statut: Pre-settled și Settled.
Pre-settled se aplică cetățenilor care au stat în Marea Britanie mai puțin de 5 ani
Settled pentru cei care au o ședere continuă mai mare de 5 ani.
Procedura de înregistrare este gratuită și se realizează online dar există opțiunea de trimitere fizică din poștă.
Acordarea acestui statul nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de ședere, ci e doar o înregistrare electronică în cadrul Ministerului de Interne al Marii Britanie.
După 1 ianuarie, cetățenii europeni din Marea Britanie vor fi condiționați să își demonstreze statutul, atât autorităților, dar și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-și dovedească dreptul de muncă în această țară.
Platforma este operațională din august 2018, iar la 30 iunie erau peste 3,7 milioane de aplicanți, din care peste 600.000 depuse de cetățenii români.
Ce trebuie să știe românii care vor intra în Marea Britanie după 31 decembrie
Potrivit lui Iulian Pasniciuc, după 31 decembrie 2020, cetățenii români care vor intra pe teritoriul Marii Britanii vor trebui să respecte condițiile stabilite de normele interne în materie de imigrație.
„Astfel, pe perioade scurte de până în 90 de zile în continuare vor putea intra fără viză inclusiv în baza buletinului. Se așteaptă ca în următorii ani să se schimbe acest lucru, dar pentru șederi scurte nu este nevoie de viză sau alt document”, a spus reprezentantul EY România.
Cel mai probabil, pentru muncă va fi nevoie de un permis de muncă, viză și așa mai departe, relatează HotNews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News