Potrivit acestor surse, discuţiile laborioase referitoare la Brexit, care au fost reluate săptămâna trecută, după suspendarea lor la începutul epidemiei de coronavirus, s-au poticnit rapid.
"Suntem într-un impas", a spus un diplomat care urmăreşte negocierile destinate stabilirii noilor relaţii comerciale între cele două părţi începând din 2021, la capătul unei perioade de tranziţie care urmează să se încheie la 31 decembrie 2020.
Regatul Unit a părăsit oficial UE în 31 ianuarie a acestui an, după trei ani de discuţii delicate care nu au permis să se ajungă la o soluţie definitivă cu privire la frontiera între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda - singura frontieră terestră între blocul comunitar şi Regatul Unit - şi modul de a evita restabilirea unei separări fizice susceptibile de a trezi tensiuni comunitare în Irlanda de Nord.
„Diferenţele sunt enorme“
"Există numeroase detalii tehnice minore pentru care putem găsi soluţii. Dar cu privire la obiectivele fundamentale pe care fiecare dintre cele două părţi încearcă să le atingă, diferenţele sunt enorme. Lucrurile nu pot avansa fără o impulsionare politică. Şi aceasta lipseşte", a adăugat o sursă diplomatică.
La capătul celui de-al doilea ciclu de discuţii săptămâna trecută, negociatorul şef european, Michel Barnier, a avertizat că Regatul Unit trebuie să facă concesii pentru a permite încheierea unui acord în puţinul timp care a mai rămas.
Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat luni că echipa trimisă de Londra este pregătită să continue discuţiile, avertizând totodată că "aceasta nu ne face mai susceptibili să acceptăm propunerile UE în domenii în care nu s-a ţinut cont de statutul Regatului Unit în calitate de stat independent".
"În mod clar, trebuie să există o mişcare politică din partea UE pentru a face să avanseze negocierile, în particular pescuitul şi echitatea reglementărilor, cu scopul de a ajuta să se găsească o soluţie echilibrată", a mai spus el.
Boris Johnson exclude varianta propusă de UE
Viitoarea serie de negocieri este prevăzută pentru începutul lunii iunie, dar responsabili europeni precizează că Londra şi Bruxellesul pot să se pună de acord încă înainte de sfârşitul lunii asupra unei eventuale prelungiri a negocierilor dincolo de sfârşitul anului. Dar prim-ministrul britanic Boris Johnson a exclus această eventualitate.
"Poate ar trebui să-l credem pur şi simplu când spune că nu va prelungi perioada de tranziţie", a declarat un responsabil european implicat în negocieri.
"În acest caz, suntem puţin perplecşi cu privire la viitoarele etape. Calendarul foarte strâns este şi mai delicat acum odată cu noul coronavirus, nu există nicio marjă pentru a pierde timpul", a spus acesta.
În timp ce UE apreciază că un acord de liber schimb relativ modest este posibil până la sfârşitul anului, condiţiile pe care le consideră indispensabile - între care garanţii solide de concurenţă echitabilă - au fost respinse de Londra.
Potrivit surselor europene, niciun progres nu a fost înregistrat cu privire la acest subiect, nici asupra garanţiilor în termeni de protecţie a datelor personale şi a drepturilor omului.
Acord unic şi global
În timp ce britanicii încearcă să găsească compromisuri pentru diferite subiecte care i-ar avantaja, Cei 27 insistă asupra încheierii unui acord unic şi global care ar acoperi mai multe din aceste puncte.
Între alte subiecte divergente, UE refuză o cerere a Londrei să poată accesa în continuare sistemul de informaţii Schengen, baza de date cu privire la poliţia UE, controlul frontierelor şi al vămii.
Blocul comunitar apreciază de asemenea că constrângerile impuse de criza sanitară în curs, în special limitarea adunărilor şi mobilizarea pe care o cere guvernelor, impune ca ratificarea oricărui eventual acord de către statele membre şi Parlamentul European să necesite mai mult timp decât fusese prevăzut iniţial.
La rândul său, Londra a refuzat o cerere a Comisiei Europene de a stabili un birou la Belfast pentru a permite experţilor europeni să supravegheze controalele de la frontiera irlandeză.
"Discuţiile nu avansează şi nu avem nicio idee la ora actuală despre modul în care am putea ajunge la un progres", a declarat un alt diplomat european, titrează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News