Parisul este nemulţumit că autorităţile britanice nu permit accesul pescarilor francezi în apropierea Insulei Jersey, o comunitate autonomă afiliată Marii Britanii.
"Suntem pregătiţi să recurgem la măsuri de retorsiune", a avertizat marţi ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, conform cotidianului Le Figaro.
Eventualele măsuri de retorsiune ar putea include oprirea "alimentării cu electricitate prin cablul submarin", a atras atenţia Annick Girardin.
Insula Jersey, care deşi are propriul sistem de guvernare este afiliată Marii Britanii, este situată în Canalul Mânecii, la aproximativ 20 de kilometri de coastele Franţei. Insula este alimentată cu electricitate din Franţa.
"Noi cerem ca orice acord să fie respectat"
În urmă cu o săptămână, Administraţia Emmanuel Macron a avertizat că va aplica măsuri de retorsiune în domeniul financiar dacă Guvernul Boris Johnson nu respectă cotele de pescuit stabilite prin Acordul post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. "Noi cerem ca orice acord să fie respectat, dacă nu va fi respectat, vom aplica măsuri de retorsiune în alte domenii în cazul în care va fi necesar. Marea Britanie aşteaptă autorizaţii pentru servicii financiare. Nu vom da nicio autorizaţie atât timp cât nu vom avea garanţii privind pescuitul şi privind alte subiecte", a declarat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit în cadrul Acordului Comercial şi de Cooperare post-Brexit. Asociaţiile pescarilor din Marea Britanie contestă prevederile Acordului, iar în acest context, autorităţile de la Londra nu au aplicat documentul în totalitate.
Acordul Comercial şi de Cooperare post-Brexit are trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News