Date oferite Agerpres de Ambasada României la Londra în baza ultimei raportări publicate de către Guvernul britanic la 26 noiembrie 2020 arată că de la demararea programului EU Settlement Scheme şi până la data de 30 septembrie 2020 au fost înregistrate 670.600 aplicaţii ale cetăţenilor români în vederea obţinerii statutului de rezident pe teritoriul Regatului Unit.
Din punctul de vedere al soluţionării aplicaţiilor, 639.750 de solicitări au primit răspuns până la 30 septembrie 2020. Dintre acestea, 218.390 au primit confirmarea statutului de rezident (settled status), iar 398.830 au primit statutul de rezident temporar (pre-settled status). De asemenea, 4.340 de aplicaţii au fost refuzate pe motive care ţin de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar 4.180 au fost retrase sau au fost considerate nule.
Raportul autorităţilor britanice nu oferă detalii privind numărul de aplicaţii pe naţionalităţi care au fost refuzate pe motive care ţin de neîndeplinirea criteriilor de criminalitate/infracţionalitate (suitability), oferind doar sub formă statistică informaţia că 1% din refuzurile totale au avut la baza istoricul infracţional al aplicantului.
Românii care au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar
Cetăţenii români, asemenea tuturor celorlalţi cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene care s-au înregistrat ca rezidenţi pe teritoriul Regatului Unit în baza procedurii EU Settlement Scheme, vor continua să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi până acum.
Astfel, cei care au obţinut noul statut de rezident (pre-settled/settled) au dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit fără condiţionări suplimentare, au acces gratuit la sistemul de sănătate britanic, au acces la sistemul de învăţământ britanic, inclusiv să continue studiile fără condiţionări suplimentare, pot accesa fondurile publice (ajutor social, ajutor de şomaj etc) în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile legale şi pot să circule liber spre sau din Regatul Unit fără condiţionări suplimentare.
Citeşte şi: Brexit. Condiţii de acces pentru studenţi în Regatul Unit
Obţinerea statutului de rezident (settled status) permite o absenţă de până la 5 ani din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate.
În cazul celor care au obţinut rezidenţă temporară (pre-settled status) este permisă o absenţă de până la 2 ani consecutivi din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate.
Toţi cetăţenii statelor UE care se află în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 şi intenţionează să locuiască, să muncească sau să studieze şi după această dată aici trebuie să aplice pentru obţinerea statutului de rezident în cadrul programului EU Settlement Scheme până la data de 30 iunie 2021, pentru a obţine statutul de rezident (settled status) sau de rezident temporar (pre-settled status) astfel încât să poată beneficia de drepturile menţionate mai sus.
La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană
Datele statistice publicate de autorităţile britanice despre aplicaţiile înregistrate în sistemul EU Settlement Scheme nu cuprind informaţii despre domeniul de activitate sau nivelul de studii al celor care au aplicat pentru pre-settled sau settled status. Guvernul britanic oferă date diferenţiate în funcţie de naţionalitate, vârstă, zona geografică sau tipul rezidenţei obţinute.
De asemenea, Ambasada României la Londra precizează că nu deţine informaţii centralizate cu privire la numărul cetăţenilor români căsătoriţi cu cetăţeni britanici. Potrivit legislaţiei britanice, căsătoriile pe teritoriul britanic se efectuează doar la instituţiile administraţiei publice locale. Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Regatul Unit nu au atribuţii în oficierea căsătoriilor cetăţenilor români. De asemenea, cetăţenii români care s-au căsătorit în Regatul Unit nu au obligaţia legală, dar pot, în măsura în care doresc, să înregistreze căsătoria în registrele civile ale statului român, la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.
La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.
Cetăţenii români care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 (la muncă, la studii sau în vizită) trebuie să se informeze în prealabil din surse oficiale, precizează Ambasada, adăugând că le stă la dispoziţie cu informaţii sau răspunsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News