Brexit. Președintele Comisiei Europene: "Sfinxul egiptenilor este o carte deschisă în comparație cu parlamentul britanic"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Liderii şi oficialii europeni îşi manifestă tot mai deschis frustrarea după ce parlamentul britanic a respins în mod repetat atât acordul privind Brexitul cât şi posibile alternative la acest acord, astfel că sporeşte riscul de a se concretiza scenariul unei retrageri a Regatului Unit din UE fără un acord.

''Singura cale de a evita un Brexit fără acord este şi va fi printr-o majoritate pozitivă'' în parlamentul britanic, a declarat marţi negociatorul şef al UE în dosarul Brexit, Michel Barnier, citat de agenţia dpa. ''Nu s-a conturat nicio majoritate pentru ceva. Sunt numai majorităţi contra'', a adăugat el, remarcând totuşi că opţiunea unei uniuni vamale a Regatului Unit cu UE a fost respinsă de Camera Comunelor la o diferenţă mică de voturi.

Barnier a confirmat că UE ar accepta o asemenea uniune vamală şi că declaraţia politică privind relaţiile post-Brexit dintre blocul comunitar şi Regatul Unit ar putea fi modificată aproape imediat pentru a include o astfel de înţelegere.

Mai mult, declaraţia politică ar lăsa uşa deschisă pentru o relaţie şi mai strânsă, inclusiv o participare a Regatului Unit la piaţa unică europeană, a indicat el, asigurând totodată că Londra şi Bruxelles-ul vor putea colabora după Brexit în multe domenii ce ţin de politica externă şi de securitate, dar numai după ce va fi soluţionată problema acordului de retragere.

Parlamentul britanic, comparat cu Sfinxul egiptean

 

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus în glumă că ''dacă ar fi să comparăm parlamentul britanic cu Sfinxul egiptean, Sfinxul este o carte deschisă în comparaţie cu parlamentul britanic''.

Juncker a reacţionat astfel după ce luni Camera Comunelor a respins pentru a doua oară prin ''voturi orientative'' (indicative votes) o serie de amendamente ce sugerau o formă de Brexit care să menţină relaţii cât mai apropiate cu UE (precum modelul norvegian), organizarea unui referendum privind orice acord de retragere din UE sau anularea Brexitului, iar săptămâna trecută a respins pentru a treia oară acordul de retragere pe care Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-ul.

Deputaţii britanici adversari ai Brexitului iau în calcul şi organizarea unei a treia runde de ''voturi orientative'' pentru a încerca găsirea unei majorităţi în Camera Comunelor în favoarea unei variante de Brexit, deşi chiar şi în cazul unui vot pozitiv premierul Theresa May nu ar fi obligată legal să acţioneze conform acestuia, fiind totuşi supusă unei presiuni politice în acest sens.

Dar nici şefa guvernului nu exclude un posibil al patrulea vot privind acordul de Brexit, deşi preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a atras atenţia că, în lipsa unor modificări substanţiale, conform practicii legislativului un text nu poate fi supus încă o dată votului deputaţilor, cu toate că anterior el a acceptat în final repetarea acestui vot deja de două ori.

Brexitul este amânat până pe 22 mai


Liderii europeni au acceptat la ultimul summit amânarea Brexitului până pe 22 mai, dacă parlamentul britanic aprobă acordul, sau până pe 12 aprilie, dacă îl respinge, cerând de asemenea Londrei ca în acest ultim caz să comunice până la aceeaşi dată Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Un summit european extraordinar a fost convocat în acest scop pentru 10 aprilie.

Potrivit lui Barnier, Londra are în prezent numai trei opţiuni, şi anume să accepte acordul, să se retragă din UE fără niciun acord, sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexit-ului. Orice amânare suplimentară trebuie acceptată de liderii europeni.

Camera Comunelor nu a reuşit să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni consideră că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel