Coordonatorul Brexit din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, crede însă că aceasta este o variantă care ar putea prinde contur, în cele din urmă.
El a anunţat că dacă acest lucru se va întâmpla, Uniunea Europeană este pregătită să modifice declaraţia politică pentru a include uniunea vamală.
Dar, cabinetul de la Londra este divizat când vine vorba de această soluţie, mulţi miniştri considerând că ar fi o trădare a celor care au votat pentru Brexit.
"Cred că un lucru este clar", a spus ministrul mediului Michael Gove, şi anume că "trebuie să ieşim din Uniunea Europeană într-un mod ordonat. Parlamentul a respins ieşirea fără un acord şi pe bună dreptate, pentru că ar fi o variantă proastă pentru economia noastră. Dar, rămânerea în uniunea vamală ar însemna că promisiunile făcute în campania electorală vor fi compromise", a adăugat Michael Gove.
Pentru Regatul Unit, posibila rămânere în uniunea vamală ar însemna că nu vor fi plătite taxe de import - export şi nu se va impune o graniţă dură în Irlanda, dar Londra nu va avea niciun cuvânt de spus în stabilirea regulilor şi nici nu va putea încheia alte acorduri comerciale pe cont propriu.
Regatul Unit ar putea ieşi din Uniunea Europeană până la 22 mai, dacă Parlamentul de la Londra va susţine rămânerea în uniunea vamală, în cadrul voturilor orientative care au loc astăzi, spun oficialităţi de la Bruxelles apropiate de negocierile privind Brexitul.
Cu aprobarea guvernului britanic, intenţia de a negocia un acord care să permită păstrarea uniunii vamale va fi trecută în declaraţia politică şi aprobată de liderii europeni la summitul din 10 aprilie.
Bruxelles-ul se va aştepta apoi ca legislaţia necesară procesului de retragere să fie adoptată de deputaţii britanici până la finalul lunii mai pentru a se evita organizarea de alegeri europarlamentare.
Voturile din Camera Comunelor au loc în acestă seară.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News