Brexit. Studenții români din Marea Britanie vor avea statut de EMIGRANT

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Studenții români care merg la studii în Marea Britanie după Brexit vor aplica pentru statut de emigrare. În ceea ce privește taxele de școlarizare, acestea nu vor fi modificate în numeroase instituții de învățământ deoarece vor fi acordate burse de studii. 

Potrivit consultanților de la IntegralEdu, sistemul britanic de educație se adaptează situației post Brexit. În primul rând, instituțiile încep să acorde facilități și burse consistente pentru europeni. Șapte universități britanice au anunțat deja că taxele de studiu pentru studenții europeni nu vor fi modificate pentru cei care intră anul viitor la facultate, totodată fiind menținute la același nivel pentru toată perioada studiilor.

Odată cu Brexit-ul, taxele de școlarizare pentru europeni ar trebui să ajungă la același cuantum cu cele aplicate pentru toți studenții internaționali. Însă, o parte din unversitățile britanice au găsit mecanisme prin care să nu modifice aceste taxe. Acestea constau în acordarea de burse de studiu europenilor, care să acopere suplimentul de taxă, astfel încât aceasta să rămână nemodificată. În plus, unele universități au implemetat sisteme de plată a taxelor în trei sau șase rate, pentru anul universitar 2021-2022.

Termenul limită de transmitere a candidaturii

 

Termenul limită de transmitere a candidaturii pentru admiterea la universitățile din Marea Britanie este 15 ianuarie 2021.

În ceea ce privește formalitățile de intrare în Marea Britanie, tinerii care vor ajunge în UK până la data de 31 decembrie 2020 vor trebui să aplice pentru noul statut de imigrare – EU Settlement Scheme. Acesta este aplicabil studenților care au început studiile anul acesta la o universitate britanică sau sunt în proces de a-și continua studiile, însă perioada studiilor acumulate pe perioada șederii lor în UK este sub 5 ani. În acest caz, termenul limită pentru depunerea cererii este de 30 iunie 2021.

Cei care vor accesa pentru prima dată studiile universitare sau post-universitare în anul universitar 2021/2022, vor trebui să urmeze formalitățile de viză, în noul lor statut de studenți internaționali.

"Pentru dosarul de viză, studenții vor trebui să obțină un certificat internațional de limbă engleză, să platească o asigurare de sănătate care se poate ridica până la 500 lire pe an, alături de taxa de aplicație de viză în valoare de aproximativ 350 lire. Aplicațiile de viză vor trebui deschise cu 6 luni înainte de începerea studiilor efective. Aici rolul unui consultant educațional este esențial pentru că poate asista pas cu pas întregul proces de admitere și pregătire de plecare la studii in Regatul Unit. Mai mult, un consultant este informat în permanență de către universități de schimbările care apar în procesul admiterii, astfel că este în măsură să ofere sfaturi abilitate celor interesați de studii în UK și familiilor acestora”, a explicat Ana-Maria Papp, reprezentant al IntegralEdu, pentru Mediafax.

Măsuri asemănătoare vor fi luate și în cazul liceenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel