Începând cu anul 2013, Ziua Limbii Române se sărbătorește anual, la data de 31 august, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2013. Promovarea educației în limba maternă pentru copiii românilor din diaspora și din comunitățile istorice este una dintre prioritățile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
„În An Centenar, este mai important ca oricând să îmbrățișăm lucrurile care ne unesc, care ne reprezintă pe toți românii, în egală măsură, indiferent de meleagurile unde trăim. Limba română nu doar face parte din identitatea noastră, ea este una cu spiritul neamului nostru. Îi încurajez pe toți conaționalii noștri de pretutindeni să vorbească și să scrie în limba română și să le insufle și copiilor dragostea față de graiul din străbuni. A transmite și a cultiva limba română este o datorie sfântă pe care o avem față de trecut și față de viitor", este mesajul ministrului pentru românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Broșura 100 de eseuri pentru 100 de ani
Cu acest prilej, MRP publică astăzi broșura „100 de eseuri pentru 100 de ani, care cuprinde lucrările a 100 de copii români născuți în diaspora sau în comunitățile istorice, participanți la Taberele „ARC-Centenar" din acest an.
La concursul de eseuri au participat 187 de copii, care au pus pe hârtie ce înseamnă pentru ei România și Centenarul Marii Uniri. Câștigătorii vor primi diplome, medalii, memory-stick-uri și brățări, toate personalizate, și vor beneficia de locuri în tabăra ARC, ediția 2019.
În evaluarea lucrărilor s-a ținut cont de originalitatea acestora, valorizându-se inițiativa și disponibilitatea copiilor. Cele mai multe premii pleacă în Republica Moldova, Ucraina și Italia.
Iată lista câștigătorilor concursului!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News