București. Proiect pilot pentru TRANSPORTUL elevilor la școală

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa de joi studiul de oportunitate privind înfiinţarea unui serviciu municipal dotat cu microbuze/autobuze şcolare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pentru şcoala nr. 195 (Hamburg).

Potrivit expunerii de motive, PMB a efectuat un sondaj de opinie la Şcoala nr. 195 (str. Lunca Bradului nr. 2, Sector 3) pentru a analiza oportunitatea unui proiect pilot privind transportul către unitatea de învăţământ. Raţionamentul care a stat la baza alegerii acestei şcoli a fost reprezentat de numărul mare al elevilor înscrişi, precum şi poziţionarea acesteia relativ în centrul oraşului, într-una din zonele aglomerate.

Conform raportului de specialitate, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov a analizat 1.644 de chestionare, din care a reieşit că 52,5% dintre respondenţi parcurg distanţa de la locuinţă la şcoală în mai puţin de 15 minute, 41,4% între 15-30 minute, iar 6,1% în mai mult de 30 de minute.

Proiectul va fi monitorizat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov pe durata implementării, în vederea eficientizării şi extinderii lui şi pentru alte unităţi de învăţământ.

Potrivit aceleiaşi surse, transportul se va face prin validarea cardurilor de transport emise pentru elevi, aceştia putând fi însoţiţi de părinţi şi profesori, sub îndrumarea/supravegherea unui controlor din partea ADTPBI.

"De asemenea, este importantă recomandarea ca în mijloacele de transport siguranţa copiilor să fie asigurată de un reprezentant al Poliţiei Locale. În acelaşi sens, la demararea proiectului pentru asigurarea fluenţei îmbarcării/debarcării elevilor se va solicita Brigăzii Rutiere Bucureşti amplasarea de indicatoare rutiere pentru interzicerea staţionării şi opririi autovehiculelor în proximitatea unităţii de învăţământ", reiese din raportul de specialitate.

În studiul de oportunitate se recomandă utilizarea autobuzelor Euro 6 din gama 10 m existente deja în flota STB. Sunt propuse patru trasee, cu lungimi cuprinse între 7-8 kilometri şi cu o durată estimată de 26-30 de minute. Numărul potenţialilor utilizatori este estimat la 600. Costul total al transportului lunar este evaluat la 72.938 lei, fiind propusă utilizarea unui număr de 11 autobuze, fiecare dintre acestea urmând să efectueze mai multe curse.

"În urma analizei chestionarelor aplicate la nivelul Şcolii nr. 195 putem estima că anual se parcurg aproximativ 1,5 milioane kilometri cu autovehicule personale exclusiv pentru transportul elevilor la Şcoala nr. 195. Din punct de vedere al emisiilor CO2, aceste valori de trafic generează anual în aer aproximativ 180 tone", se mai arată în studiu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel