Bulgaria taxează toate mașinile la graniță. Transportatorii români sunt revoltați: "E singura țară cu o astfel de taxă"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Bulgaria continuă să mențină taxele abuzive introduse la graniță pentru autoturismele care vin din Turcia. Transportatorii români spun că situația este inacceptabilă. 

De-a lungul timpului, inclusiv românii care veneau din vacanță din Turcia erau obligați să plătească această taxă de dezinfectare, care nu mai este în vigoare nicăieri în Uniunea Europeană. Transportatorii sunt obligați să plătească și mai mult. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a lansat un apel urgent către Comisia Europeană și guvernele României și Bulgariei, solicitând intervenția pentru stoparea unor practici considerate abuzive la frontiera bulgară. Potrivit UNTRR, autoritățile bulgare impun transportatorilor români o taxă dublă și nejustificată la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, afectând grav activitatea acestora.

UNTRR a explicat că, începând cu 15 iulie 2024, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară a introdus o măsură de dezinfecție preventivă pentru toate vehiculele care intră în Bulgaria dinspre Turcia, invocând riscuri epizootice. Deși taxa oficială stabilită pentru dezinfecția exterioară a camioanelor de peste 3,5 tone este de 20 leva bulgare (aproximativ 10 euro), transportatorii români sunt obligați să plătească o sumă dublă, de 20 de euro. UNTRR denunță această taxă ca fiind ilegală și discriminatorie.

Doar Bulgaria aplică o astfel de taxă

 

Organizația a subliniat că această practică este o încălcare flagrantă a principiilor europene privind libera circulație și cere măsuri urgente pentru stoparea acestor abuzuri. De asemenea, UNTRR a criticat faptul că taxa de dezinfecție este aplicată doar la frontiera bulgară, fără a exista măsuri similare la alte frontiere din Uniunea Europeană.

Transportatorii români s-au plâns și de alte obstacole întâmpinate în Bulgaria, cum ar fi tarifele disproporționate din parcările de camioane din Ruse și Vidin, unde aceștia sunt taxați de trei ori mai mult decât transportatorii bulgari și sunt obligați să aștepte perioade lungi, de până la 36 de ore, pentru a trece frontiera.

În acest context, UNTRR solicită guvernului român să intervină pentru ca transportatorii români să fie taxați la jumătate pentru traversarea podurilor Giurgiu și Calafat, ca măsură compensatorie pentru dificultățile întâmpinate în Bulgaria.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, fondată în 1990, reprezintă interesele a peste 16.000 de firme de transport intern și internațional. Organizația face apel la autorități să ia măsuri rapide pentru protejarea transportatorilor români și pentru a asigura respectarea drepturilor acestora în cadrul pieței unice europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel