Nu trece nicio zi în Europa fără ca Elon Musk, șeful Tesla, să provoace controverse. În Germania și Italia, vehiculele Tesla sunt aparent în mod repetat ținta atacurilor incendiare, în timp ce oameni furioși protestează în fața showroom-urilor. În același timp, cifrele de vânzări au scăzut dramatic de la începutul anului. În Europa, marca de pionierat cândva populară este amenințată cu declinul. Însă analiștii estimează că și alte produse din SUA sunt afectate de boicot.
Tarifele lui Trump au provocat un adevărat trend: oamenii din întreaga lume boicotează produsele americane
De când președintele american Donald Trump a impus taxe vamale punitive țări precum Canada, Mexic, Japonia și UE, rezistența subtilă consumatorilor a crescut. În Canada și Danemarca, produsele locale care nu au nicio legătură cu SUA sunt marcate cu o frunză de arțar sau o stea – ca un semnal clar pentru clienți. Lanțul danez de supermarketuri Salling subliniază că acest sistem a fost introdus doar la cererea consumatorilor. Însă apelurile la boicot merg și mai departe și afectează și produse precum alcoolul, stafidele și sucul de portocale, care provin în mod tradițional din SUA.
Aplicația Maple Scan permite clienților din supermarketurile canadiene să scaneze coduri de bare pentru a afla dacă produsele conțin ingrediente din SUA în lanțul de aprovizionare. În unele cafenele americanul este acum numit „Canadiano”.
Boicot pe produsele americane: Mișcarea #buyfromEU promovează achiziționarea de produse UE
În Europa, a apărut mișcarea #buyfromEU, care promovează achiziționarea de produse UE prin intermediul rețelelor sociale și a hashtag-ului cu același nume. Pe lângă protecția datelor și suveranitatea digitală, un rol joacă și respingerea orientării geopolitice a administrației Trump.
Comunitatea Reddit a inițiativei are deja peste 190.000 de membri. Site-ul web goeuropean.org înregistrează de câteva săptămâni un număr tot mai mare de membri și donații. Oferă consumatorilor alternative la produsele din SUA, cum ar fi chatbot-ul francez LeChat în loc de ChatGPT de la OpenAI sau software-ul de traducere germană DeepL în loc de Google Translate.
Potrivit unui sondaj realizat de postul de televiziune suedez SVT, 70% dintre respondenți și-ar putea imagina că renunță la produsele americane pentru a transmite un mesaj politic. În multe țări, consumatorii organizează boicoturi în grupuri de Facebook. Această evoluție amintește de primele apeluri la boicotare împotriva Tesla și a platformei de socializare X. În țări precum Franța, Germania, Suedia și Danemarca, grupuri împotriva lui Musk s-au format pe Facebook, Instagram și TikTok, scrie publicația germană Merkur.de.
Rossmann, SAP și Co. interzic mașinile Tesla din flotele lor. Utilizatorii părăsesc platforma de socializare X
La începutul anului, mai multe companii germane au raportat că au scos vehiculele Tesla din flotele lor. Furnizorul de energie badenova, lanțul de farmacii Rossmann și dezvoltatorul de software SAP au eliminat marca de pe lista lor de mașini de companie. Unele dintre aceste decizii au fost luate din motive economice, precum compania de închirieri auto Sixt.
Alte companii își justifică în mod deschis retragerea cu sprijinul lui Musk pentru Trump, precum și pentru AfD și candidatul său principal, Alice Weidel . Nu este clar dacă scăderea vânzărilor Tesla în Europa este direct legată de boicot. Cu toate acestea, clienții privați și foștii fani Tesla manifestă, de asemenea, un comportament de consumator motivat politic.
Serviciul de mesagerie X al lui Musk este de asemenea afectat. Companii precum Hessischer Rundfunk și numeroase instituții de învățământ germane admit deschis că retragerea lor este legată de declarațiile politice ale lui Musk.
Vor fi vizate în curând mărci precum Nike sau Apple?
Extinderea conflictului comercial este posibilă. Unii psihologi cred că este posibil ca, dacă conflictul comercial se intensifică, imaginea inamicului lui Elon Musk s-ar putea răspândi în întreaga lume a produselor din SUA. Christian Fichter, șeful de cercetare la Universitatea de Științe Aplicate Kalaidos din Zurich, a confirmat acest scenariu pentru publicația germană Neue Zürcher Zeitung.
Următoarele mărci vizate ar putea fi Nike sau Apple.
Stefan Hoffmann, cercetător de marketing la Universitatea din Kiel, vede șanse mai mari de succes dacă boicotul consumatorilor este inițiat de o organizație neguvernamentală sau de alți organizatori. Chiar și acoperirea prin intermediul rețelelor sociale nu este o garanție a succesului: "Mulți oameni susțin un boicot online, dar nu își schimbă cu adevărat comportamentul de consumator”, a explicat el.
Tesla are stocuri uriașe de modele Cybertruck
Vești proaste nu se opresc pentru Elon Musk. Producătorul american de automobile electrice Tesla a acumulat stocuri mari de Cybertruck în SUA, deoarece pick-up-ul se dovedește foarte greu de vândut.
Astfel, s-au acumulat stocuri în valoare de 200 de milioane de dolari americani, relatează Electrek, serviciul industrial american, citând o prezentare generală a producătorului american de automobile electrice Tesla, care produce Cybertruck. Potrivit experților din industrie, designul polarizant, trapezoidal și prețul mai mare decât cel promis țin cumpărătorii la distanță. De asemenea, Tesla a lansat luna trecută o rechemare majoră a Cybertruck-urilor în SUA pentru a repara un panou exterior care se putea desprinde în timpul condusului.
Tesla a fost nevoită să recheme zeci de mii de Cybertrucks
Mărcile producătorului auto american Tesla au fost puse sub presiune pe multe piețe, ca reacție la apropierea fondatorului Tesla, Elon Musk, de președintele american Donald Trump și de politicile acestuia. De asemenea, Tesla a trebuit recent să recheme în service zeci de mii de Cybertrucks: Compania, condusă de miliardarul Elon Musk, a informat Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) că o parte din panoul exterior din oțel ar putea cădea, reprezentând un pericol pentru traficul rutier.
Peste 46.000 de vehicule construite între noiembrie 2023 și sfârșitul lunii februarie a acestui an au fost afectate de rechemare. Este vorba de aproape toate Cybertrucks care au fost livrate în SUA până în prezent. Pionierul mașinilor electrice a primit primele plângeri cu privire la această problemă în luna ianuarie.
----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News