Cafeaua de dimineață ar putea ajuta planeta. Cercetătorii australieni transformă zațul de cafea într-un beton mai ecologic

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Cercetătorii australieni au creat biochar, o substanță provenită din zațul de cafea, care poate înlocui nisipul folosit în producția de beton. 

O universitate australiană promite că zațul de cafea ar putea juca un rol important în protejarea planetei. Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne au descoperit că zațul de cafea poate fi transformat într-un material care, adăugat la beton, îl face mai rezistent și mai sustenabil, reducând totodată emisiile de gaze cu efect de seră, relatează Reuters.

Producția de beton, care implică amestecarea de nisip și pietriș cu ciment și apă, este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU). 

Cercetătorii de la Universitatea RMIT au utilizat un proces numit piroliză pentru a încălzi zațul de cafea fără oxigen, creând o substanță denumită biochar. Acest biochar poate înlocui până la 15% din nisipul folosit în producția de beton. 

Adăugarea de biochar face betonul cu 30% mai puternic și reduce cantitatea de ciment necesară cu până la 10%, conform coordonatorului studiului, Rajeev Roychand. "Bifează toate condițiile. Conservăm carbonul și dobândim o rezistență semnificativ mai mare", a explicat el.

Impactul asupra mediului

 

Extracția de nisip, utilizată în principal pentru fabricarea betonului, are efecte devastatoare asupra mediului. În fiecare an, aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip sunt excavate, menționează un raport ONU din 2022. 

Producția de ciment, care implică încălzirea unui amestec de calcar și argilă la aproximativ 1.500 de grade Celsius, contribuie major la emisiile asociate fabricării betonului.

Consiliul comitatului Macedon Ranges, lângă Melbourne, a folosit deja beton cu zaț de cafea pentru a construi o alee pietonală. Universitatea RMIT discută cu diverse firme de construcții și producători de beton, precum și cu Starbucks, pentru a colecta zațul de cafea. Planurile includ înființarea unei companii pentru producția de biochar, a precizat Rajeev Roychand. Reprezentanții Starbucks nu au răspuns încă invitației Reuters pentru comentarii.

Compania australiană de infrastructură Bild Group intenționează să testeze acest tip de beton și speră să-l utilizeze în proiecte de drumuri majore. Grupul de construcții Arup a susținut cercetările efectuate în acest studiu.

Potențial global 

 

Milioane de tone de zaț de cafea sunt produse la nivel global, majoritatea ajungând în gropile de gunoi unde emit metan prin descompunere. Australia generează aproximativ 75.000 de tone de zaț de cafea anual, iar biochar-ul produs din acesta ar putea înlocui până la 655.000 de tone de nisip în producția de beton, datorită densității sale mai mari, a declarat Roychand. La nivel global, biochar-ul din zaț de cafea ar putea înlocui până la 90 de milioane de tone de nisip folosit în fabricarea betonului.

Deșeurile alimentare sunt responsabile pentru aproximativ 3% din emisiile Australiei, conform datelor guvernamentale. Majoritatea acestora ar putea fi transformate în biochar, a adăugat Roychand. "Anticipăm că putem deturna 60%-70% din deșeurile organice de la gropile de gunoi și să le direcționăm spre producția de beton."

Alte universități din întreaga lume explorează și ele potențialul biochar-ului și al altor materiale bioinginerice în fabricarea betonului. RMIT este prima universitate care a utilizat zațul de cafea în acest mod, a subliniat coordonatorul studiului, scrie Agerpres. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel