Câinii și petardele de Revelion 2021. Trucuri pentru ca animalele să nu se mai sperie

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
tudor_tim_ionescu
tudor_tim_ionescu

Tudor Tim Ionescu a spus ce să facem în contextul stresului extrem cauzat câinilor noștri de petarde și focurile de artificii de Revelion 2021.

''În primul rând, trebuie sunat la Poliție pentru că avem Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Practic, tot ce vedem sau auzim pe stradă în aceste zile este interzis. Amenzile sunt între 3.000 și 6.000 RON. Se poate ajunge și la dosar penal cu închisoare de la 3 luni până la 1 an. Am și trimis un mesaj către MAI, după ce au postat pe Facebook, spunându-le că ei trebuie să intervină în aceste cazuri. Singurele 'artificii' permise sunt acele steluțe de brad inofensive, care nu fac impact vizual sau auditiv'' a spus Ionescu, pentru DC News.

 

Obișnuirea câinelui cu zgomotele produse de petarde 

 

''Dacă nu am făcut până acum, chiar și astăzi putem să obișnuim câinele cu zgomotele produse de petarde, să îi vedem reacția în caz că mai e nevoie. Evident că nu vom putea reproduce niciodată explozia unei petarde în apartament, dar există înregistrări pe YouTube. Astfel, să redăm întâi o muzică, la un nivel mare de decibeli, pentru a vedea reacția pisicii/câinelui la respectivele sunete. Să facem acest lucru după ce ne întoarcem de la o plimbare lungă, serioasă. Apoi, după ce îl aducem acasă, când îi dăm de mâncare, dacă vedem că are o reacție de alertă la zgomote, să îi oferim o recompensă mai specială (un cârnat, o afumătură etc.) cu scopul de a-i distrage atenția fiindcă aproximativ 65% din simțurile sale sunt concentrate în nas.'' a subliniat Ionescu.

''Cel mai important lucru este, în momentul în care se sperie, să nu îl certăm, dar nici să îl luăm în brațe, să îl alintăm. În psihologia canină, a-l mângâia semnifică o recompensă. La nivelul subconștientului său, el va asocia starea de frică cu o recompensă de genul: Deci nu e rău că îmi e frică pentru că sunt mângâiat și cocoloșit. Ar trebui să am stare de temere pentru ca să primesc recompense.'' a arătat Ionescu.

 

Să ne comportăm normal, deși câinii percep o stare de asediu

 

''Prin urmare, în momentul în care se sperie, noi trebuie să ne comportăm absolut normal cu el. Trebuie să îi arătăm că nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, dacă suntem afară, punctez că toate plimbările trebuie făcute pe lesă, pentru a-l putea controla. Dacă auzim o pocnitură, să încercăm pe cât posibil să ne comportăm normal ca să înțeleagă că se întâmplă și astfel de lucruri. Nu am cum să îi explic că sunt artificii/petarde spre amuzamentul unor descrierați. Însă câinii percep ca fiind o stare de asediu, de război. Să ne imaginăm următorul aspect: Cum ne-am simți noi dacă am auzi/vedea bombe sau rachete în proximitatea noastră? Ei bine, aceeași stare de panică o au câinii despre artificii. În cele mai grave situații se poate ajunge și stop cardio-respirator.'' a declarat Ionescu.

''Să îi pregătim în casă, un loc cât mai retras, astfel încât să se poată retrage, refugia pentru diseară. Locul ales trebuie să mai depărtat de geamuri, depinde de configurația fiecărui apartament. Dacă stăm la curte, să băgăm câinele în casă. Să închidem geamurile, lăsăm lumina aprinsă și sonorul la televizor/laptopul să fie cât mai tare astfel încât să acoperim auditiv ce se întâmplă afară. Asta să facem dacă plecăm de acasă, deși situația din acest an nu ne permite. Dacă stăm acasă, prezența noastră va reconforta câinele.''

 

Plimbarea din ajunul Revelionului să fie de cel puțin 2 ore

 

''Recomandarea mea este ca plimbarea de astăzi cu câinele să fie de cel puțin 2 ore și să fie pe un traseu pe care nu l-am mai făcut până acum. Trebuie să îl obosim nu doar fizic, ci și psihic. Atunci când îi schimbăm traseul va fi solicitat din punct de vedere al mirosului ce spuneam anterior. Practic, va fi mai obosit și când vom ajunge acasă va dori să doarmă. Acesta este și scopul pentru a trece mai ușor perioada dintre ani.  ''Mai există pe piață tricouri de compresie pentru câini. Însă principiul este relativ simplu și putem improviza. Putem să aplicăm o compresie pe cavitatea toracică cu scopul de a-i încetini puțin ritmul cardiac. Atenție!  Compresia trebuie să fie lejeră, să poată respira! Se poate face asta și cu un fular sau cu un cearceaf strâns în jurul pieptului ca să stea liniștit. Dacă există și alte cazuri grave când câinii intră ca în transă, sunați la medicul veterinar pentru un tratament adecvat!, a conchis Tudor Tim Ionescu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel