„Calea Eroilor” de Brâncuși și „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” acceptate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Ansamblul monumental "Calea Eroilor" realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi "Frontierele Imperiului Roman - Dacia" au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, și „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” au fost acceptate pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, conform unui anunț al ministrului Culturii, Raluca Turcan. Decizia a fost luată sâmbătă, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care se desfășoară în New Delhi, India.

Într-o postare pe Facebook, Turcan a subliniat că includerea „Căii Eroilor” în patrimoniul mondial UNESCO reprezintă o recunoaștere internațională de prestigiu pentru artistul român Constantin Brâncuși. Ministrul a amintit că România a depus dosarul de nominalizare pentru „Calea Eroilor” în ianuarie 2018 și că evaluarea acestuia a fost reluată de ICOMOS în 2023. În perioada 19-23 iulie 2023, a avut loc o misiune tehnică de evaluare organizată de Ministerul Culturii, în colaborare cu autoritățile locale din Târgu Jiu.

2. -imagine fara descriere- (raluca-turcan_69453800.JPG)

Referitor la „Frontierele Imperiului Roman - Dacia”, Turcan a explicat că teritoriul vechii Dacii a fost parte integrantă a Imperiului Roman, ceea ce subliniază legătura strânsă între națiunea română și Roma antică. România a depus dosarul pentru această candidatură în ianuarie 2023, iar misiunea tehnică de evaluare a avut loc între 8 și 21 august 2023. Evaluarea a fost organizată de Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și alte instituții implicate, relatează Agerpres. 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel