„Măsura decretării stării de urgență trebuia luată deja cu ceva timp în urmă având în vedere evoluția răspândirii epidemiei în alte țări și, practic, experiențele pe care le-au parcurs deja celelalte țări, din care trebuia să tragem niște învățăminte. Sunt trei paliere pe care trebuie analizate instituirea stării de urgență", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.
Acesta a precizat că trebuie avut grijă să nu existe o limitare excesivă a drepturilor și libertăților individuale cuprinse în Constituție. El mai spune că nici în Parlament nu ar trebui să fie excese, atunci când Legislativul va aproba sau respinge decizia șefului statului.
„Primul este cel legat de limitarea drepturilor și libertăților individuale prevăzute în Constituție și aici trebuie să fim foarte atenți pentru că măsurile trebuie să fie strict proporționale cu gravitatea situației pentru a nu restrânge excesiv aceste drepturi și libertăți. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligația constituțională ca în termen de 5 zile să îl aprobe sau eventual să îl respingă. Cred că aici trebuie să fim extrem de atenți pentru a nu avea loc excese", a explicat Tăriceanu.
Tăriceanu: „Guvernul trebuie să ia neîntârziat măsuri”
Președintele ALDE a adăugat că decretul nu discută foarte detaliat de măsurile care trebuie luate în domeniul medical, ci mai mult de proceduri.
„Al doilea plan este cel medical, sanitar, aș spune, unde decretul vorbește foarte puțin despre măsurile care trebuie luate și discută mai mult despre pârghiile care trebuie folosite în sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achiziție fără licitație, prin achiziție directă. Și aici doresc să avertizez autoritățile să nu profite de această situație pentru a da tunuri comerciale prin achiziția de medicamente sau echipamente în zonă sanitară, pentru că, sigur, știm că aceste tentații există și va trebui să existe o monitorizare extrem de severă a acestor achiziții directe, fără licitație", a completat Călin Popescu Tăriceanu.
Nu în ultimul rând, el vorbește despre al treile plan, cel economic și măsurile economice care „nu se văd în decretul privitor la starea de urgență".
„Guvernul trebuie să ia neîntârziat măsuri de prevenire a catastrofei care se prefigurează în zona economică", a conchis Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News