O amplă acțiune de control a organelor de securitate alimentară britanice în portul englez Dover (South East), la începutul lunii octombrie, a scos la iveală nereguli greu de imaginat. Autoritățile au controlat 22 de camioane cu alimente din România, Republica Moldova, Ucraina și Polonia care tocmai intraseră în Marea Britanie.
Potrivit publicației britanice Evening Standard, în 21 dintre ele au fost descoperite produse alimentare interzise, printre care și carne intrată în putrefacție, plină de viermi. Inspectorii au descoperit diverse produse de origine animală ascunse în pungi și ambalaje lipsite de informații, precum date de control al temperaturii de refrigerare sau termen de garanție. În plus, aceste alimente nu erau separate de alte produse, precum brânză, chipsuri sau prăjituri.
Produsele erau destinate magazinelor cu specific local din Marea Britanie
Sute de kilograme de alimente au fost găsite în genți, cutii de carton sau cutii frigorifice, pentru a fi vândute în piețele și magazinele etnice din Marea Britanie.
De exemplu, o cantitate de carne de porc, neetichetată și vag ambalată, a fost plasată în partea de jos a unui tomberon de gunoi al cărui capac fusese sigilat cu bandă adezivă și care era umplut cu alte produse destinate liberei circulații în Regatul Unit.
Concluziile controlului au fost prezentate marți, 18 octombrie 2022, de Natalie Elphicke, deputat al Partidului Conservator pentru orașul Dover, într-o dezbatere ce a avut loc la Westminster Hall (Londra).
"Trebuie să ne amintim că nu sunt doar 22 de vehicule care intră zilnic în Marea Britanie la Dover, ci până la 10.000 de transbordări de vehicule peste Canal. Este clar că riscul de putrezire a cărnii de origine necunoscută – adesea de cal sau altă carne ilegală – din cauza lipsei controalelor privind temperatura și a sângelui proaspăt care picură pe celelalte produse, este o problemă reală. Nu este vorba doar de carne: pesticidele de pe semințele de in din Europa de Est depășesc nivelul maxim admis pentru siguranța alimentară din Regatul Unit. Cu alte cuvinte, sunt periculoase pentru viața umană", a spus Elphicke.
„Niciunul dintre aceste alimente nu îndeplinește cerințele UE și nu ar trebui să intre. Este ilegal pentru piața din Marea Britanie. Acest lucru evidențiază de ce este greșit să externalizăm controalele noastre privind alimentele și biosecuritatea din UE. Unii șoferi au spus că acea carne provenea de la animale care au fost sacrificate acasă. Inspecția a fost efectuată datorită îngrijorării provocate de zvonurile că pesta porcină africană a fost răspândită prin importurile ilegale de carne din Europa de Est", a mai precizat deputatul, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News