Campania electorală s-a încheiat. Duminică au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Moldovenii votează, duminică, pentru Parlamentul Republicii Moldova. Iată lista secțiilor de votare, deschise în România
Moldovenii votează, duminică, pentru Parlamentul Republicii Moldova. Iată lista secțiilor de votare, deschise în România

Pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică, 11 iulie, în Republica Moldova au intrat în linie dreaptă, vineri fiind ultima zi în care candidaţii îşi mai pot face campanie electorală, relatează mass-media de peste Prut.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău le-a reamintit candidaţilor că este strict interzisă campania electorală în ziua dinaintea alegerilor şi în ziua scrutinului. Astfel, sâmbătă şi duminică nu va fi permisă apariţia candidaţilor în emisiuni televizate sau radiofonice, dar această interdicţie nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior, notează Agora.md. Candidaţii nu pot efectua virări în/din contul cu menţiunea "Fond electoral".

Continuarea campaniei electorale în cele două zile de către mass-media, candidaţi şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 750 la 1500 de lei aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 1750 la 2500 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau concurentului electoral. În total 23 de competitori au fost înregistraţi de Comisia Electorală pentru cele 101 mandate din parlamentul de la Chişinău. Între aceştia, două blocuri electorale, 20 de partide politice şi un candidat independent.

 

Principalii favoriţi, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor  



Principalii favoriţi - conform sondajelor - sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidenţial) şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Şanse să intre în parlament au de asemenea Blocul electoral "Renato Usatîi", al fostului primar al oraşului Bălţi, un controversat om de afaceri, care nu-şi ascunde legăturile cu lumea interlopă din Rusia, precum şi Partidul Şor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone. De altfel, Ilan Şor nici nu se află pe teritoriul republicii, fiind dat în căutare internaţională după ce a fost inculpat în Dosarul "Furtul miliardului" privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii între 2012 şi 2015, conform publicaţiei Anticorupţie.md.

O noutate a acestor alegeri este participarea filialei Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova, pe liste comune cu trei formaţiuni unioniste: Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Liberal (PL). Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.

 

2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării

 


Vor fi deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, conform Alegeri.md.

Autorităţile de la Chişinău au declarat vineri că sunt pregătite pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate peste hotarele Republicii Moldova. Ministerul de Externe şi Comisia Electorală au subliniat că, la acest scrutin, pentru cetăţenii de peste hotare au fost deschise cele mai multe secţii de votare de până acum, potrivit Radio Chişinău. Aceasta cu toate că Ministerul de Externe ceruse deschiderea a 191 de secţii, iar Comisia electorală a decis într-un final deschiderea a doar 150.

Aproape toate secţiile de votare din străinătate deschise pentru alegerile din 11 iulie au primit câte 5.000 de buletine de vot, numărul maxim admisibil potrivit legii. Mai puţine buletine de vot au fost distribuite doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, pe motiv că şi numărul de alegători este de obicei mult mai mic decât la alte secţii de votare. Este vorba despre Japonia, China, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul de externe în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, totodată premier interimar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel