EXCLUSIV  #NoiEuropenii, o campanie civică și nepartizană. Șandru: "Vrem o Europă a cetățenilor"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Mișcarea Civico Europa, Civic Tech Make.org European, precum și numeroase personalități de pe continent lansează campania #NoiEuropenii, dedicată tuturor cetățenilor europeni.

În timp ce se încheie anul de comemorări ale Centenarului pentru sfârșitul primului război mondial, mișcarea Civico Europa, Civic Tech Make.org European și numeroase personalități de pe continent lansează în cele douăzeci și opt de state membre ale Uniunii Europene o campanie civică și nepartizană de mobilizare și reapropiere a proiectului european de cetățenii săi: #NoiEuropenii.

"Am răspuns fără rezerve solicitării lui Guillaume Klossa, președintele Civico Europa, o organizație cu care am colaborat în mai multe rânduri, de a mă alătura demersului lor. Este o inițiativă care transcede orientările politice, pentru că alături de noi au venit personalități politice și de la stânga și de la dreapta, precum și artiști sau formatori de opinie din toate cele 28 de state membre. Toți am fost uniți de dorința comună de a vedea Europa depășind momentul actual, mai delicat. Vrem o Europă care iese din defensivă și preia inițiativa. Dar, în același timp, vrem o Europă a cetățenilor, unde deciziile se iau democratic și nu într-un turn de fildeș unde nu au acces decât câțiva inițiați", ne-a declarat în exclusivitate Lavinia Șandru, președinte al IEE (Inițiativa Eologistă Europeană).

Pe 22 martie 2019, un Congres al cetățenilor europeni va avea loc la Parlamentul European, Casa Cetățenilor Uniunii.

Cetățenii din toate mediile, artiști, reprezentanți din domeniile educației, culturii, științei, afacerilor, sindicatelor și mass-mediei se vor întâlni în cadrul acestui forum transnațional pentru a promova o agendă cetățenească reieșită în urma celei mai mari consultări populare europene făcută vreodată.

Această agendă, care va fi adoptată în prezența reprezentanților diferitelor familii politice, va fi transmisă printr-o campanie de mobilizare vastă în toate țările Uniunii Europene. Aceasta va fi prezentată tuturor candidaților la alegerile europene, precum și șefilor de stat și de guvern de la Consiliul European din 9 mai, la Sibiu, care se va focaliza pe viitorul Europei. Vom invita liderii politici să răspundă preocupărilor comune ale concetățenilor noștri și să decidă dacă vor sau nu să facă din acestea un element constitutiv pentru programele lor electorale.

Este pentru noi singura metodă participativă, pe o scară foarte largă, capabilă să pregătească calea pentru o reformare democratică a proiectului european, care este din punctul nostru de vedere cel mai mare proiect democratic al timpurilor noastre.

Niciodată de la începutul crizei cetățenii Uniunii nu au avut atât de multe așteptări de la Europa. Ei doresc o Uniune care să răspundă nevoilor lor și care are un impact concret și pozitiv în viața lor de zi cu zi. Mai mult ca oricând, ei consideră că sunt necesare soluții europene pentru a face față marilor provocări ale timpului nostru, provocări la care niciuna dintre națiunile noastre nu poate răspunde singură.

Vrem o Europă care ne protejează și ne apără valorile și interesele în lume, care preia inițiativa în lupta împotriva schimbărilor climatice și conduce lupta pentru o dezvoltare durabilă, care promovează inovația digitală în beneficiul cetățenilor. O Europă care dezvoltă o politică de migrație comună și demnă și care garantează securitatea granițelor noastre. O Europă care promovează pacea, democrația, justiția socială și prosperitatea economică.

Cu toate acestea, astăzi, chiar dacă își doresc mai multă unitate și eficiență, cetățenii se îndoiesc de capacitatea și de curajul politic al statelor europene de a continua împreună și de a crea condițiile pentru un viitor pozitiv pentru toți. Ei simt că nu mai au destinul în mâinile lor și că istoria este acum scrisă fără ei într-o lume în continuă schimbare, a cărei evoluție este îngrijorătoare.

Peste tot, crizele favorizează izolaționismul și căutarea de țapi ispășitori. Solidaritatea între state, fundația istorică a Uniunii noastre, este testată sever. Tocmai acum când avem nevoie cel mai mult de acțiuni comune, neîncrederea în instituțiile europene crește.

Această îndoială este amplificată de tăcerea liderilor politici, lipsa lor de viziune comună, informații false pe rețelele sociale și omniprezența in mass-media a forțelor extremiste, deseori sprijinite de activiști străini care opun cetățenii propriilor lor popoare.

În acest context, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 diferă de celelalte: ne obligă la o declarație fără compromis a adevărului și la o transformare democratică pozitivă, fără precedent. Trebuie să recâștigăm încrederea în sine și să oferim o misiune nouă Uniunii noastre, care este prea adesea redusă la o tehnocrație prizonieră în metode și mecanisme interguvernamentale.

Noi, cetățenii Uniunii, de toate sensibilitățile și de toate originile, noi, europenii, suntem convinși că, în primul rând, suntem noi cei care suntem și creăm Europa și că acest lucru trebuie să ni-l reamintim.

De aceea, invităm toți cetățenii Europei să ni se alăture pentru a scrie împreună o nouă pagină pozitivă și democratică în istoria noastră comună și să punem presiune asupra reprezentanților noștri să-și asume responsabilitățile și să creeze mijloacele de a da răspunsuri la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm.

Toți cei care doresc ne pot găsi mereu pe WeEuropeans.eu și folosind hashtag-ul #WeEuropeans.

Elanul civic pe care vrem să îl insuflam depășește dezbinarea partizană și cadrul național. Avem nevoie de fiecare dintre voi ca să susțină cauza noastră comună.

Europeni, să ne luăm împreună destinul în mâinile noastre!

Pe lângă Lavinia Șandru, printre semnatarii petitiei #Noi Europenii Op-ed se numără Guillaume Klossa (FR), co-presedinte CIVICO Europa, director de companie, scriitor, si fost coordonator in cadrul Grupului de Reflectie privind Viitorul Europei (Consiliul European); Axel Dauchez (FR), presedinte si fondator al Make.org; Alberto Alemanno (IT), profesor de drept, fondatorul Good Lobby;

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel