Cancelarul german Olaf Scholz consideră că centrele pentru migranţi precum cel din Albania nu sunt "o soluţie reală"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că centrele de migranţi din afara UE, precum cel pe care Italia l-a convenit cu Albania, "nu sunt soluţia reală pentru o ţară atât de mare ca Germania", informează EFE.

"Este clar că atunci când te uiţi la cifre, concepte care reprezintă câteva mici picături nu sunt adevărata soluţie pentru o ţară atât de mare ca Germania", a asigurat Scholz, în declaraţii către presă, la sosirea sa la summitul Consiliului European care începe joi la Bruxelles şi în care problema migraţiei va acapara o mare parte a discuţiilor.

Cancelarul german a subliniat că "anul trecut au sosit peste 300.000 de imigranţi ilegali în Germania" şi împiedicarea "sosirii a aproximativ 2.000 de persoane este foarte puţin".

Olaf Scholz a spus că Germania, care a instituit controale la frontierele sale interne,"a înregistrat o reducere cu aproape 50% a cererilor de azil în ultimele luni, faţă de anul precedent" şi le-a cerut partenerilor săi europeni să pună în aplicare Pactul privind migraţia şi azilul pe care l-au adoptat în luna mai.

El a mai spus că trebuie crescut numărul returnărilor imigranţilor în ţări terţe, iar în acest sens a subliniat că Germania a organizat deja transporturi în Afganistan, unde vor trimite mai mulţi migranţi în viitor.

Cancelarul german a mai apărat necesitatea de a se permite sosirea imigranţilor legali pentru a contribui la creşterea economică, precum şi de a garanta "protecţia celor care au nevoie de ea".

Dezbaterea despre migraţie a devenit un subiect pe agenda summitului odată cu propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat liderii statelor membre să se gândească la "formule inovatoare", precum centrele de identificare şi reţinere a migranţilor ilegali în ţări terţe.

Comisia Europeană propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzările de migranţi

 

Bruxellesul va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre, publicată luni seara, conform AFP.

"Comisia va prezenta o nouă propunere legislativă" cu "obligaţii clare de cooperare pentru persoanele respinse" şi dorinţa de a "raţionaliza eficient procesul de returnare", a spus von der Leyen, răspunzând solicitării mai multor state membre ale UE.

"Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona", a mai explicat preşedinta Comisiei în scrisoarea adresată ţărilor UE, înaintea unui summit UE de joi şi vineri la Bruxelles, parţial dedicat problemelor legate de migraţie.

În acest scop, Bruxellesul propune să faciliteze expulzarea persoanelor aflate într-o situaţie ilegală, în special prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de un anumit stat membru.

"Trebuie să construim un nivel de armonizare şi încredere care să garanteze că migranţii care fac obiectul unei decizii de a se întoarce într-o ţară nu pot folosi în altă parte lacunele din sistem pentru a evita această întoarcere", a explicat von der Leyen, potrivit sursei citate de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel