Cancelarul german Olaf Scholz spune că Ucraina a pregătit "în secret" ofensiva în Rusia

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ucraina şi-a pregătit ofensiva în regiunea rusă Kursk "în mare secret şi fără niciun feedback", a dat asigurări miercuri cancelarul german Olaf Scholz, subliniind că ţara sa urmăreşte cu "atenţie" evoluţia situaţiei, relatează AFP, citată de Agerpres. 

La doi ani şi jumătate de la începutul războiului, Ucraina a lansat din 6 august un asalt transfrontalier fără precedent în regiunea rusă Kursk, susţinând că a cucerit zeci de localităţi şi provocând evacuarea a mii de oameni.

"Ucraina şi-a pregătit operaţiunea militară în regiunea Kursk în mare secret şi fără niciun feedback", a declarat Scholz jurnaliştilor în cursul unei vizite în Republica Moldova, ţară vecină Ucrainei.

"Prin urmare, monitorizăm îndeaproape evoluţia situaţiei", a menţionat Scholz, adăugând că ar putea fi vorba de o "operaţiune foarte limitată din punct de vedere al spaţiului şi probabil şi al timpului".

El a reafirmat, de asemenea, că Germania, al doilea cel mai mare contributor de ajutor pentru Ucraina după Statele Unite, va continua să sprijine lupta Kievului împotriva invaziei ruse, în pofida planurilor de a reduce bugetul în 2025.

În această săptămâna, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul ca ţările partenere să îi permită să folosească arme cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei pentru a opri avansarea Moscovei în estul Ucrainei.

Rusia respinge o nouă încercare ucraineană de a trece frontiera

 

Forțele ruse au împiedicat o echipă ucraineană de sabotaj și recunoaștere să străpungă frontiera în vestul regiunii Bryansk, la aproximativ 240 km (150 mile) de locul incursiunii Ucrainei în regiunea vecină Kursk, a declarat un oficial rus.

Rusia a declarat miercuri că forțele sale au avansat în estul Ucrainei și au început să respingă forțele ucrainene din regiunea Kursk, deși un comandant superior a avertizat că forțele ucrainene se regrupează pentru un alt posibil atac

Guvernatorul orașului Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că polițiștii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate și unitățile militare ruse au respins miercuri un atac al unei echipe ucrainene de sabotaj și recunoaștere.

El a declarat că tentativa de incursiune a avut loc în districtul Klimovo, care se învecinează cu regiunea ucraineană Cernihiv. Regiunea Briansk se află la nord-vest de regiunea Kursk, unde o incursiune ucraineană este în curs de desfășurare de la începutul lunii august.

Ucraina a spart granița rusă în regiunea Kursk la 6 august, în încercarea de a forța Moscova să devieze trupele de pe restul frontului, deși forțele ruse au continuat să avanseze în estul Ucrainei în ultimele zile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât 28 de drone deasupra teritoriului rus, dintre care 13 în regiunea Volgograd, șapte în Rostov, patru în Belgorod, două în Voronej și câte una în regiunile Briansk și Kursk.

Un incendiu a izbucnit la o instalație militară din sudul regiunii ruse Volgograd după ce o dronă ucraineană s-a prăbușit joi peste aceasta, a declarat guvernatorul regional Andrei Bocharov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Bocharov a declarat că nu au existat victime și nu a precizat ce instalație a fost atacată, dar a spus că atacul s-a concentrat pe zona satului Marinovka, unde se află o bază aeriană militară.

Agenția de supraveghere a aviației Rosaviatsia a declarat că joi au fost impuse restricții temporare pe aeroportul din Volgograd, care nu accepta și nu trimitea aeronave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel