Cancelarul Olaf Scholz a declarat, miercuri, că este în interesul Germaniei și al Europei ca restul țărilor din Balcani să adere la Uniunea Europeană.
Vorbind în fața Parlamentului înainte de summitul de o zi al blocului celor 27 de națiuni de la Bruxelles, Scholz a salutat reluarea discuțiilor de aderare la UE cu cele șase țări din Balcanii de Vest în ultimele luni și decizia din această săptămână de a acorda Bosniei statutul de candidat.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, declarație de ultimă oră: România va intra „curând“ în spațiul Schengen
"Este în interesul nostru, al Germaniei și al Europei, ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene", a declarat el în fața parlamentarilor de la Berlin.
Scholz a lăudat, de asemenea, decizia de a permite Croației să se alăture zonei europene de călătorie fără verificări de identitate și a declarat că Bulgaria și România ar trebui "să urmeze în curând", porivit Asociated Press. Austria a blocat până acum încercarea celor două țări de a adera la așa-numitul spațiu Schengen.
Scholz nu a dat detalii despre procesul de aderare și pașii următori, dar a amintit că Germania susține puternic aderarea celor două state la Schengen.
Vetoul Schengen provoacă vâlvă
Vetoul împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen urmărește, de asemenea, să crească presiunea asupra Comisiei UE pentru a lua măsuri mai puternice împotriva migrației ilegale. În România, în special, oamenii fac acum o adevărată furtună împotriva blocadei Austriei, în diverse mass-media există deja critici puternice, ministrul român de Interne Lucian Bode îl acuză pe omologul său austriac Gerhard Karner că și-a încălcat cuvântul, mai spun jurnaliștii sursei citate.
De fapt, summitul UE de joi este probabil totul despre Ungaria și va fi în primul rând despre sancțiuni împotriva guvernului premierului Viktor Orban. După cum s-a raportat, statele membre au convenit să înghețe parțial fondurile de ajutor - din cauza lipsei statului de drept, care se află în Ungaria. Ministrul Karoline Edtstadler (ÖVP) a salutat acordul. Statul de drept necesită „claritate” pe de o parte și „echitate” pe de altă parte, a spus Edstadler înainte de o întâlnire cu colegii ei din UE, marți, la Bruxelles.
Jurnaliștii de la Krone susțin că problema azilului va juca un rol important la următorul summit european ce va avea loc în Bruxelles. Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a fost de acord cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar Viena are cinci cerințe pe care le vrea îndeplinite și implementate la nivelul Uniunii Europene de urgență.
Austria, cinci cerințe după blocarea aderării României la Schengen: Viena le vrea îndeplinite de urgență
- Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru intervenţiile poliţiei în străinătate ce vizează combatarea migraţiei ilegale. Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, un gard la graniţa Bulgariei cu Turcia);
- Comisia Europeană ar trebui - similar cu directiva privind expulzările - să elaboreze o ''directivă privind returnarea'';
- Procedurile de azil în state terţe sigure vor trebui facilitate - un model precum cel urmat de Danemarca şi Marea Britanie;
- Statutul de protecţie pentru persoanele vinovate de infracţiuni trebuie să poată fi mai uşor revocat;
- Comisia Europeană trebuie să înfiinţeze şi să finanţeze un proiect-pilot pentru proceduri de azil rapide la graniţele externe ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News