Cancer. Descoperire revoluționară. S-a identificat gena care îl DEZVOLTĂ

Narcis Popa |
Data publicării:

O genă oncosupresoare, supranumită ''gardianul genomului'', contribuie de fapt la dezvoltarea anumitor tipuri de tumori, conform unui studiu efectuat la Universitatea din California, Statele Unite. Acesta înseamnă că substanţele medicamentoase ce stimulează activitatea acesteia ar putea avea efecte nedorite în anumite cazuri, relatează agenţia DPA.

Gena, numită ''p53'', produce o proteină care determină celulele anormale să se autodistrugă înainte de a deveni maligne. Mutaţiile acestei gene nu îndeplinesc această funcţie în mod corespunzător.

Aproximativ o jumătate dintre cancere prezintă o genă p53 mutantă, aceasta fiind cea mai frecventă genă cu mutaţii întâlnită în neoplazii. Ca urmare, restabilirea funcţiei normale a acesteia a reprezentat o ţintă importantă în cadrul eforturilor de dezvoltare a medicamentelor. Însă, în anumite cazuri, restabilirea funcţiei normale ar putea determina dezvoltarea tumorii. Aşadar, cunoaşterea efectelor acestor medicamente asupra unui anumit tip de cancer este vitală.

Studiul demonstrează un punct de vedere pe care oncologii l-au avansat în urmă cu mult timp: cancerul nu este o singură afecţiune.

Ceea ce numim "cancer" este de fapt un ansamblu format din sute de boli genetice, ce au în comun anumite caracteristici şi, pe măsură ce se află mai multe informaţii despre diferenţele dintre cancere, necesitatea tratamentului personalizat devine din ce în ce mai evidentă.

Rezultatele echipei de cercetători condusă de Yang Xu s-au bazat pe studii efectuate pe pacienţi umani, dar şi pe analize realizate pe şoareci.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Cancer Cell.

Xu şi colegii săi au descoperit că restabilirea funcţiei normale a genei p53 prezentă în celulele canceroase mutante din tumorile hepatice îmbunătăţeşte metabolismul acestora, stimulând în mod indirect celulele să facă trecerea către un proces numit glicoliză, ce implică utilizarea intensă a glucozei ca sursă de energie.

În mod normal, celulele utilizează un proces mult mai eficient din punct de vedere energetic, dar care este însă limitat de existenţa oxigenului. Numit fosforilare oxidativă, acesta are loc în mitocondrii, organite citoplasmatice prezente în celule care asigură mare parte din energia necesară corpului.

Această trecere la glicoliză, numită efectul Warburg, a fost recunoscută de decenii drept o caracteristică a cancerului.

Aşadar, în cazul tumorilor hepatice, promovarea funcţiei p53 va induce această schimbare metabolică, stimulând cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel