Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui expert

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil.

Kim Woo-Ju, profesor de boli infecțioase la Spitalul Universitar Guro din Seul și are o experiență de 30 de ani în tratarea cazurilor de SIDA, rujeolă, SARS și Ebola.

Cu toate acesta, el spune că actuala pandemie de Covid-19 reprezintă cea mai mare provocare de până acum.

 

Trei căi principale de infectare cu coronavirus

 

Profesorul Kim Woo-Jiu a explicat că expistă trei căi principale de infectare cu coronavirus.

Un bolnav de Covid-19 poate răspândi viruși atunci când tuşește sau strănută și pulverizează picături pline de viruși și care aterizează la o distanță de până la 2 metri. Dacă aceste picături ajung pe o persoană sănătoasă, aceasta poate fi infectată prin ochi, nas sau gură.

A doua cale este contactul direct cu o persoană infectată. „Când strănutăm sau ne curge nasul, avem tendinţa de a ne ştergem cu mâna. Virusul ajunge pe mână, apoi vin şi îți strâng mâna. V-am transmis virusul prin contact direct", a explicat el.

A treia cale este prin contact indirect, adică situația în care un pacient strănută sau tuşeşte, iar picăturile ajung pe suprafeţele din jur (mese, clanțe, tastaturi), unde virusul poate rezista câteva zile. „Pe o masă ca aceasta, poate să supravieţuiacă chiar şi 5-7 zile. Deci când atingi suprafaţa după câteva ore, virusul de pe mâna ta încă este activ. Închipuie-ţi ce se întâmplă dacă îţi atingi apoi faţa", a mai explciat el.

 

„În parc, transmiterea prin aerosoli este improbabilă”

 

Profesorul Kim Woo-Jiu mai spune că în mod normal nu te poți infecta doar dacă respiri aerul dintr-o încăpere în care se află o persoană infectată cu coronavirus, dar precizează că există totuși situații în care acest lucru este posibil. „Este vorba despre transmiterea prin aerosoli", a explicat el.

„Când oamenii strigă sau ţipă, nu toate picăturile ajung jos, nu aterizează la o distanţă de un metru sau doi, pentru că pot fi curenţi care să bată şi din lateral. Picătura poate parcurge o distanţă mai mare, iar pe drum poate să se „usuce". Picăturile se micşorează la mai puţin de 5 microni şi se transformă în aerosoli. Pentru că sunt uşori şi pot parcurge mai mult de 2 metri. Așa se poate se poate întâmpla ca o persoană care stă la mai mult de 2 metri distanță să se poată infecta. De aceea, adunările în spaţii precum bisericile, birourile de call center şi orice alte zone aglomerate, în care oamenii vorbesc tare sau mănâncă, sunt riscante. Dar afară, în parc de exemplu, unde sunt spaţii deschise, transmiterea prin aerosoli este improbabilă", a spus Kim Woo-Jiu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel