Când va folosi România gaz din Marea Neagră? Virgil Popescu: Vorbim de un miliard de metri cubi pe an

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională în prima parte a anului viitor. 

Prețul la gaze ar trebui să scadă în următorii ani, susține ministrul Energiei Virgil Popescu, asta pentru că România ar trebui să extragă primele gaze din Marea Neagră încă din prima parte a anului 2022.

”Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”, a anunțat ministrul Energiei la Digi24.

Virgil Popescu a susținut și faptul că România vrea să achiziționeze prin Romgaz cota parte, de 50 la sută, din perimetrul Neptun, care este deținută de Exxon.

”Decizia de investiții ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului viitor, în așa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul național de transport”, a menționat Virgil Popescu. 

Producție de 10 miliarde de metri cubi pe an din Marea Neagră

 

”Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piața românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri”, a declarat Virgil Popescu. „În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a arătat ministrul energiei. 

România are o capacitate de înmagazinare a gazului de 3 miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2025 ar putea ajunge la 4,2 milioane de metri cubi.

”România este unul dintre producători, al doilea mare producător de gaze, și se gândește că va extrage gazele de la Marea Neagră și se gândește că va avea surplus de gaze. Ne gândim și în perspectiva viitoare, nu numai pentru această iarnă”, a adăugat Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel