Antreprenorul controversat Cristian Sima a provocat un val de discuții pe rețelele de socializare după ce a făcut unele afirmații îndrăznețe cu privire la potențialul economic al României într-un podcast realizat de Ștefan Mandachi.
”Trebuie cineva să ducă în jos Elveția”
Întrebat dacă crede că România ar putea vreodată să depășească Elveția ca economie, Sima, care locuiește în Elveția, a răspuns într-un ton plin de umor, sugerând că acest lucru ar fi posibil doar dacă românii s-ar muta în masă în Elveția și elvețienii în România.
„Da, știți cum? Se mută românii în Elveția și elvețienii în România. Elvețienii care se mută în România vor crește țara, iar românii care se mută în Elveția vor distruge Elveția, până ajunge România să depășească Elveția”, a răspuns, glumeț, Sima.
„Trebuie cineva să ducă-n jos Elveția pentru ca România să crească și s-o depășească”, a completat el.
Sima a criticat podcastul în care Mandachi „visa” că România va deveni a treia sau a patra economie din Uniunea Europeană, relatează Adevărul.
„O să ajungem să depășim Italia? Și dacă creștem noi 15% - știți China n-a crescut mai mult de 10%- dacă noi creștem cu 15% timp de 15 ani, cum ați vrut dumneavoastră, tot n-ajungem”, a completat fostul profesor de Matematică.
El a mai precizat că în mod greșit Mandachi a folosit PIB-ul nominal al României, și nu pe cel real: „Noi n-avem niciun PIB de 300 de miliarde (dolari - n. red.), noi avem PIB-ul real de 197 de miliarde de dolari pe 2022, acum a mai crescut”.
„Când România va avea o educație”
Sima a criticat optimismul lui Mandachi cu privire la perspectivele economice ale României, subliniind că țara are încă multe provocări de depășit. El a subliniat că educația joacă un rol crucial în dezvoltarea economică a unei țări și că România ar fi putut să devină o economie puternică în anii '90, dar că alegerile politice din acea perioadă au avut un impact negativ asupra evoluției țării.
„E foarte simplu, când România va avea o educație...Puteam să devenim, repede, să fim tigru (în teminologia economică - o țară a cărei economie se dezvoltă rapid - n. red.), în 90. Dar în 90 n-am știut pe cine să votăm”, a răspuns Sima.
„Am încredere în România, îmi place România, îmi plac românii”, a subliniat antreprenorul.
„IT-iștii români sunt folosiți de niște trăini deștepți”
Referindu-se la domeniile viitorului, Sima a vorbit despre importanța tehnologiei blockchain și a inteligenței artificiale, dar a atras atenția că România ar trebui să se concentreze nu doar pe folosirea acestor tehnologii, ci și pe dezvoltarea lor și pe capturarea valorii adăugate. A subliniat că, de multe ori, resursele umane talentate din România sunt folosite de străini, iar aceasta ar trebui să fie o preocupare pentru țară.
„Dar asta nu înseamnă să mergeți să cumpărați bitcoin, eu vorbesc despre tehnologia blockchain”, a precizat el.
„România are IT-iști foarte buni, bravo! Dar IT-iștii ăștia sunt folosiți de niște străini deștepți. Știți cine câștigă? Câștigă cel care face softul la AI? El e cel mai deștept. Cel mai deștept e cel care face algoritmii pentru chat GPT, dar nu el face bani. Face Sam Altman, care e manager, care e arhitectul, care știe să te pună pe tine sau pe tine să construiești.”, a conchis Sima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News